1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Laiton uhkaus

Helsingin työntekijöitä uhkaillaan mitättömistä syistä

Helsingin kaupungin työntekijöitä uhkaillaan pienistäkin syistä. Pelkkä puiden kaataminen pakettipellolta on riittänyt tappouhkauksen esittämiseen. Helsinki perustaa työryhmän pohtimaan, miten ylilyönnit estettäisiin.

Laiton uhkaus
Puronvarren rehevä puusto on keskeinen osa Strömsinlahden puistohanketta.
Strömsinlahteen laskeva Mustapuro on keskeinen osa laajaa puistosuunnitelmaa.YLE

Kaupunkimaiseman hoito herättää rankkoja tunteita Helsingissä. Kun kymmenisen vuotta sitten Strömsinlahdella pahaa verta nostatti Porolahden kanavan kaivaminen, niin nyt kiukun puuskat ovat kimpoilleet vastarannan kartanomaisemasta. Puuston poisto pellolta poiki jopa tappouhkauksia.

Erilaiset keskusteluryhmät mahdollistavat kitkerien tuntojen vaalimisen entistä pidempään - ennen raivoa purettiin kirjeellä tai puhelulla. Osastopäällikkö Raimo K. Saarinen rakennusviraston katu- ja puisto-osastolta pitää uhkailuilmiötä julkisen keskustelun nurjimpana puolena.

– Virkamiehet kuitenkin yrittävät hoitaa sitä postia ja tehtävää, joka heille on annettu ja löytää kultaisen keskitien, joka sitten on ehkä jonkin mielestä väärä. Silloin saattaa uhkailuakin esiintyä. Minullakin on tiedossa sairaslomatapauksia siitä syystä, että ei kestetä sitä yksittäisten henkilöiden tai yksittäisten ryhmien painetta.

Työrauhaa kaivataan

Työntekijät eivät yleensä kameran edessä uhkailusta kerro, koska julkisuus saattaisi vain pahentaa tilannetta. Virkamiehet ja muut kaupungin työntekijät toivovat silti hartaasti, että heillä olisi työrauha poliitikkojen päätösten toteuttamiseen.

Tavoitteena on, että keskustelu ja kiistely käydään suunnitteluvaiheessa, joilloin asioihin voidaan vielä vaikuttaa.

Esimerkiksi kiistellyssä puistosuunnitelmassa kyse on vain historiallisen maiseman palauttamisesta metsittyneille pakettipelloille, muistuttaa maisemasuunnittelija Matti Ventola Pöyry Environment Oy:stä.

– Tämähän on vanhaa viljelysmaata. Jo 1700-luvulla näitä on alettu viljelemään rantaniittyinä. Ja 1800-luvulla rantaniityistä on alkanut kehkeytymään peltoja ja peltojen sarkaojat ovat näkyvissä esimerkiksi tuolla koivikossa.

Puistohanke kohentaa Mustanpuron vartta, tehostaa tulvasuojelua sekä jatkaa Marjaniemen uimarantaa Strömsinlahden suuntaan. Rakentamisen yhtenä lähtökohtana on alueen erityispiirteiden korostaminen, summaa Ventola.

– Tähän jää myös laaja tervaleppälehto, joka on vanhaa merenlahtea. Ensi vuoden alusta uusitaan Mustanpuron ylittävät sillat ja varmaankin ensi syksynä täällä alkaisi näyttää siltä kuin suunnitelmissa on ajateltu.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi