1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolueilla vähän vaalilupauksia harmaasta taloudesta

Puolueilla ei juuri ole konkreettisia vaalilupauksia harmaan talouden torjunnasta. Erityisesti rakennusalalla rehottavat väärinkäytökset ovat puhuttaneet kevään ja kesän aika tiiviisti. Selkein linja on vasemmistopuolueilla, jotka ajavat lisää valvontaresursseja työsuojeluviranomaisille.

Kotimaan uutiset
Kaksi miestä vasaroi.
YLE

YLE Uutiset kysyi eduskuntaryhmiltä näkemyksiä harmaasta taloudesta ja ulkomaisen työvoiman väärinkäytöstä. Kokoomuksen ja SDP:n ryhmistä tavoitettiin varapuheenjohtajat, muilta puheenjohtajat. Haastattelujen lopuksi tiedusteltiin, onko puolueilla jo vaalilupauksia asiaan liittyen.

Valmiita vaalilupauksia oli esittää ennen kaikkea vasemmistoliitolla, joka ilmoittaa ajavansa tilaajavastuulain tiukentamista ja lisää määrärahoja työsuojeluviranomaisille. Myös SDP lupaa panna valvonnan kuntoon. SDP ajaa lisäksi kanneoikeutta ay-liikkeelle ja työnantajajärjestöille, koska ulkomaalaisen työntekijän on vaikea perätä oikeuksiaan oikeusteitse.

Kaikki yhtä mieltä ongelman merkittävyydestä

Hallituspuolueista erityisesti kokoomus ja vihreät vetosivat nykyhallituksen toimenpiteisiin. Puolueet aikovat jatkaa samaan tahtiin, jos ovat seuraavassa hallituksessa.

- Ensi hallitukselta on lupa odottaa hyvin konkreettisia toimia. Jos me olemme siellä, tulemme tekemään niitä kuten tälläkin hallituskaudella, sanoo vihreiden Ville Niinistö.

Hallitus esitti budjettiriihessä ensi vuodelle 6 milj. euroa harmaan talouden torjuntaan, lähinnä tuomioistuimille, syyttäjille ja poliisille. Lisäksi pitkään vaadittu käännetty arvonlisävero toteutuu ensi huhtikuussa.

Kyselyssä hallituksen toimia pidettiin kautta linjan hyvinä. Niiden riittävyydestä oli eri näkemyksiä, pitkälti hallitus-oppositio-linjalla. Kaikki puolueet olivat myös sitä mieltä, että harmaan talouden torjunta on erittäin keskeinen asia ja kaikkien yhteinen tavoite.

Keskustan Kalli: Valistusta, ei valvontaa

Kristillisdemokraattien Bjarne Kalliksella ja RKP:n Ulla-Maj Wideroosilla oli tässä vaiheessa tarjota lähinnä yksityisajattelua. Kalliksen mielestä lainsäädäntöä pitää selkeyttää, Wideroos taas pitää tärkeimpänä veroviranomaisten riittäviä resursseja.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka ei asetu enää ehdolle. Tärkeimpänä hän pitää sitä, että lausuntokierroksella olevan, harmaasta taloudesta kesällä valmistuneen selvityksen pitkää toimenpidelistaa päästäisiin toteuttamaan.

Selkeästi omalla linjallaan oli keskustan Timo Kalli. Kun kaikki muut olivat enemmän tai vähemmän sitä mieltä, että viranomaisvalvonta on riittämätöntä ja kiinnijäämiriski liian pieni, Kalli vastusti valvonnan lisäämistä.

- En usko sellaiseen. Tulee vain turhaa byrokratiaa, kustannuksia ja yhteiskunnalle velvoitteita, Kalli perustelee.

Ongelmiin puututtaisiin Kallin mukaan parhaiten valistuksella. Kallin vaalilupaus taas on yrittäjyyskasvatuksen lisääminen kouluihin.

Verotunniste saa kannatusta

Rakennusliitto on ehdottanut pakollista verotunnistetta, joka ulkomaalaisen työntekijän pitäisi hakea ennen työnteon aloittamista. Näin verottaja saisi tiedon työnteon alkamisesta. Tunniste pitäisi pitää työmaalla esillä, mikä taas helpottaisi valvontaa.

Ehdotus saa eduskuntapuolueilta kannatusta. Osa kannattaa varauksetta, loputkin suhtautuvat myönteisesti ja kannattavat asian selvittämistä.

Tilaajavastuulain rikkomisen maksimirangaistus on tällä hetkellä 15 000 euron laiminlyöntimaksu. Maksun korottamista kannatettiin laajasti. Vastaajat pitivät myös talousrikosten rangaistuksia liian pieninä. Monen mielestä suurin ongelma on kuitenkin kiinnijäämisriskissä, joka on riittämättömän valvonnan takia liian pieni.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Tyynysniemi

Lue seuraavaksi