Ensimmäinen Australian alkuasukas parlamentin alahuoneeseen

Ken Wyatt on valittu ensimmäisenä Australian alkuasukkaana maan parlamentin edustajainhuoneeseen. 57-vuotias Wyatt edustaa keskusta-oikeistolaista Liberaalipuoluetta. Wyatt voitti niukasti keskusta-vasemmistolaisen Työväenpuolueen ehdokkaan Hasluckin vaalipiirissä Perthin kaupungissa Länsi-Australiassa.

Ulkomaat

Wyatt on saanut valintansa jälkeen paljon rasistisia viestejä vihaisilta äänestäjiltä, joista monet eivät tienneet, että hän on aboriginaali eli Australian alkuasukas. Wyatt sanoi, etteivät rasistiset viestit hetkauta häntä, koska hän on ollut niiden kohteena koko elämänsä ajan.

Köyhän lapsuuden elänyt Wyatt kouluttautui paikallisen hyväntekeväisyysjärjestön avulla opettajaksi ja on työskennellyt alkuperäisväestön terveys- ja koulutusolojen kohentamiseksi.

Runsaan viikon takaiset parlamenttivaalit päättyivät ratkaisemattomaan kahden suurimman puolueen välillä. Liberaalipuolue liittolaisineen sai 73 ja hallitseva Työväenpuolue 72 paikkaa parlamentin alahuoneeseen.

Hallituksen muodostamiseen tarvitaan 76 edustajan tuki 150 paikkaisessa parlamentissa. Nyt pääpuolueet käyvät neuvotteluja riippumattomien ja vihreiden kanssa hallituspohjasta.

Tätä aiemmin kaksi alkuasukasta on valittu Australian parlamentin ylähuoneeseen senaattiin. Alkuperäiskansan edustajat eivät saaneet vuosikymmeniin äänestää ja vasta vuodesta 1967 lähtien heidät otettiin mukaan viralliseen väestönlaskentaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP