USA tuomitsi israelilaisen rabbin puheet

Yhdysvaltain ulkoministeriö on tuominnut israelilaisen rabbin ja poliitikon Ovadia Yosefin esittämän toiveen palestiinalaisten tuhosta syvästi loukkaavana sekä rauhanprosessia vahingoittavana. Lähi-idän rauhanneuvottelujen on määrä alkaa torstaina Washingtonissa puolentoista vuoden tauon jälkeen.

Ulkomaat

Israelin hallituksessa istuvan Shas-puolueen ideologi, rabbi Ovadia Yosef sanoi myöhään lauantaina toivovansa, että jumala nujertaisi palestiinalaiset lähettämällä kulkutaudin heidän kimppuunsa. Hän myös toivoi palestiinalaisten katoavan maan päältä, mainiten palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin kansannimeltä.

Palestiinalaishallinnon pääneuvottelija Saeb Erekat ehti ihmetellä, miten Israel voi hyväksyä puheet, joissa hallituspuolueen edustaja toivoo palestiinalaisten kansanmurhaa. Myöhemmin sunnuntaina Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun edustaja ilmoitti, etteivät rabbin mielipiteet kuvasta koko hallituksen näkemyksiä.

Ortodoksi-juutalainen rabbi Ovadia Yosef on aiemmin toiminut Israelin päärabbina. Hän on uskonnollisen Shas-puolueen perustaja, hengellinen johtaja ja ideologi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters