HS: Thors tiukentaisi perheenyhdistämistä

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) haluaa tiukentaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämistä. Thors ehdottaa, että turvapaikanhakijoilta vaaditaan jatkossa biotunnisteella varustettu passi. Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Kotimaa

Tällä hetkellä virkailijat eivät voi varmistaa esimerkiksi somalialaisten hakijoiden henkilöllisyyttä, koska päätökset tehdään lähes yksinomaan haastattelujen perusteella, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio.

Ulkomaalaislaki ei myöskään salli ikätestien tekemistä ulkomailla. Suomalaiset virkailijat arvioivat hakijan iän ulkomailla ainoastaan silmämääräisesti.

Esimerkiksi Ruotsissa biopassivaatimus on vähentänyt perusteettomien perhesidehakemusten määrää. Vuorion mukaan ongelma koskeekin Euroopassa ennen kaikkea Suomea.

- Esimerkiksi Hollantiin, jossa somalialaisia on paljon, hakemuksia tulee suhteessa huomattavasti vähemmän.

Somaliliiton puheenjohtaja Abdirashid Dirie mukaan Suomeen saapuvien kasvattilasten määrä on lisääntynyt Somalian heikentyneen tilanteen vuoksi.

- Kulttuurissamme sukulaisten on huolehdittava läheisten lapsista, jos vanhemmat kuolevat. En usko, että tähän liittyy mitään muuta, Dirie sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset