Ministeriö kuuli uniklinikan johtajaa

Helsingin uniklinikan neurologi Markku Partinen on ollut maanantaina aamupäivällä sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten kuultavana. Keskustelussa pohdittiin rokotteiden mahdollisia haittavaikutuksia koskevaa ilmoitusvelvollisuutta. Mihinkään toimiin Partisen kuulemisen perusteella ei ryhdytä, eikä asiassa ole havaittu tapahtuneen laittomuuksia.

Kotimaa
Helsingin uniklinikan neurologi Markku Partinen.
YLE

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Markku Partisen välisiä keskusteluja kuvattiin ministeriöstä hyvähenkisiksi.

- Kyllä ne hyvässä ja rakentavassa hengessä käytiin. Samalla totesimme yhdessä, että ilmoitusvelvollisuus koskee myös rokotusten haittavaikutuksia, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Aino-Inkeri Hansson.

STM:n ja Partisen keskustelussa Partinen oli sanonut olevansa hyvin tietoinen ilmoitusvelvollisuudesta myös rokotusten haittavaikutuksia koskevassa asiassa.

- Totesimme että epäilyjen ilmoittaminen on hyvin tärkeää. Se on olennainen osa rokoteturvallisuutta, Hansson lausuu.

Partinen taas toteaa, että hän on hyvin pahoillaan, jos joku on saanut sellaisen käsityksen, ettei ilmoitusvelvollisuutta ole.

- Missään tapauksessa en halunnut tuoda asiaa niin esille. Sitä en ole tarkoittanut. Haittailmoitusten ilmoittaminen on äärimmäisen tärkeää. Partanen toteaa YLE Uutisille.

Ilmoitusrikkomuksia ei havaittu

Hanssonin mukaan yksittäiselle lääkärille on äärimmäisen vaikeaa yhdistää epäilyt rokotuksiin.

- Emme ole havainneet, että tässä olisi laiminlyöty ilmoitusvelvollisuutta. Kun epäilyt ovat vahvistuneet, niin kyllä ilmoitukset on sen jälkeen tehty. Rikkomuksia me emme ole havainneet, Hansson jatkaa.

Helsingin uniklinikan neurologi Markku Partinen kaipaa lisää ohjeistusta vastaavia tapauksia varten.

- Rajanveto siitä, missä vaiheessa pitää ilmoittaa. Se vaatii pohdintaa ja ohjeistusta, Partinen toteaa.

Mihinkään seuraamuksiin keskustelu ei johda.

- Ei johda. Nyt me kaipaamme työrauhaa, että voimme selvittää, mistä nämä narkolepsiatapaukset johtuvat ja onko niillä yhteyttä. Toistaiseksi niillä on vain ajallinen yhteys, Hansson toteaa.

Hanssonin mukaan edes tapausten kokonaismäärä ei ole selvillä.

Myös Partinen toteaa, ettei syy-yhteyksistä tiedetä vielä mitään.

Julkisuus nosti mylläkän

Neurologi Markku Partisen kutsuminen kuulemiseen johtui siitä, että häntä kohtaan oli noussut epäilyjä ilmoitusvelvollisuuden rikkomisesta. Partinen on ollut mukana tutkijaryhmässä, joka on jo kuukausien ajan selvitellyt sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian mahdollista yhteyttä.

Tutkijaryhmä, jossa Partinen työskenteli, oli selvittänyt rokotteen ja narkolepsiatapausten mahdollista yhteyttä jo usean kuukauden ajan. Epäilyistä kerrottiin viranomaisille vasta kesäkuun lopussa, kun tutkimus oli jo pitkällä.

Partinen perusteli valintaa tiedeyhteisön tehokkuudella. Partisen mukaan narkolepsia-asia olisi saattanut pyöriä viranomaisten rattaissa, mutta jos tutkimus julkaistaisiin tiedelehdessä, viranomaisten pitäisi ottaa asia vakavasti.

Muiden muassa peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) on arvellut Partisen levittäneen väärää tietoa, kun tämä on sanonut, ettei laki aseta ilmoitusvelvollisuutta rokotteen haittavaikutuksista.

Lähteet: YLE Uutiset