1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panda-konserni

Lakritsi käy kaupaksi maailmalla

Lakritsi on yhä makeisvalmistaja Pandan hittituote maailmalla. Panda on panostanut viime vuosina vientiin entistä enemmän, vienti muodostaa jo reilun kolmanneksen yhtiön liikevaihdosta. Eniten vientiin päätyy juuri lakritsia.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Viime vuonna Pandan makeisia vietiin maailmalle 4,6 miljoonaa kiloa. Suurimmat vientimaat ovat Pohjoismaiden lisäksi Yhdysvallat, Iso-Britannia, Kanada ja Espanja. Yhteensä makeisia viedään 25 eri maahan. Venäjän markkinoillekin on tähyilty mutta toimitusjohtaja Kari Harilan mukaan sieltä on vaikea saada jalansijaa.

- Venäjä on omalla tavallaan vaikea eikä se lakritsin osalta ole kovinkaan kiinnostava. Jostain syystä lakritsi ei ole Venäjällä kovin suosittu maku, Harila sanoo.

Pandan tavoitteena on kuitenkin kasvattaa vientiä entisestään. Etenkin lakritsille löytyy maailmalta kysyntää, yhtiön mukaan sen raaka-aineiden luonnollisuus kiinnostaa ulkomaisia kuluttajia. Yhtiö tavoittelee tälle vuodelle neljän prosentin kasvua vientipuolella. Tällä hetkellä Pandan osuus kaikkien Suomen makeisten viennistän on noin neljännes.

Esimerkiksi Yhdysvaltoihin Pandan lakritsia on viety jo vuodesta 1963 alkaen. Nykyään yhtiön tuotteita myydään Yhdysvalloissa jo 15 000 pisteessä.

- Olemme saavuttaneet Yhdysvalloissa merkittävän aseman: Panda on Yhdysvaltain makeismarkkinoiden neljänneksi suosituin lakritsibrändi. Myös Pohjoismaissa Pandan lakritsilla on merkittävä asema, sanoo Pandan vientijohtaja Arja Kastarinen.

Pandan tehdas sijaitsee Jyväskylässä Vaajakoskella. Yhtiö tekee parhaillaan viiden miljoonan euron laajennusta tehtaallaan. Makeistehtaan linjastot siirretään suklaatehtaan yhteyteen, jolloin kaikki tehtaan toiminnot saadaan saman katon alle.

Suklaa on paikallinen herkku

Kesäkuussa toimitusjohtajana aloittanut Kari Harila sanoo, että lakritsi on yhä Pandan kärkituote mutta yhtiö toimii myös suklaamarkkinoilla. Viimeksi Pandan suklaat saivat mainetta ja kunniaa kesällä, kun yhtiö toimitti yleisölle myytävät hääkonvehdit Ruotsin kruununprinsessa Victorian häihin. Vaikka Pandalla on suklaan osaltakin saatu nauttia kasvusta, ovat vientipanostukset erityisesti lakritsissa.

- Suklaa on hyvin kilpailtu ala ja suklaan maku on hyvin paikallinen. Siinä mielessä suklaan vienti ei ole meillä laajemmin suunnitelmissa. Siellä kilpailu on huomattavasti kovempaa kuin lakritsin osalta, Harila linjaa.

Verotus nostaa karkkien hintaa

Uudistuva makeisverotus on puhuttanut alaa kuluvan kesän aikana. Panda vastustaa suunnitteilla olevaa makeisveroa, joka koskisi muun muassa makeisia, jäätelöä ja virvoitusjuomia. Veron suuruus olisi lähes euron kilolta.

- Mehän emme tiedä, mikä uuden veron vaikutus olisi ja miten se vaikuttaisi kulutukseen. Hinnat nousevat aivan varmasti. Mutta kuinka paljon ihmiset tinkivät makeisten syömisessä, se jää nähtäväksi. Joissain tuotteissa se vaikuttaa enemmän, kilohinnaltaan halpojen tuotteiden osalta korotus on varmasti suurempi. Meidän pitää olla luovia ja tuoda markkinoille sellaisia makeisia, joita ihmiset haluavat syödä, Harila sanoo.