Romaneita majoittavaa sosiaalikeskus Satamaa uhkaa häätö

Helsingin nuorisoasiainkeskus esittää Kalasatamassa sijaitsevan Sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen irtisanomista. Samaan aikaan romaneille järjestetään tukitempaus sosiaalikeskuksen pihalla.

Kotimaa
Romaneja Kalastamassa.
Helsingin romanileirit eivät ole tyhjentyneetYLE

Syy vuokrasopimuksen irtisanomiseen on Romanian romanien luvaton leiriytyminen sosiaalikeskuksen pihalla. Nuorisolautakunta päättää asiasta torstaina. Taloa vuokraavan Vapaa katto ry:n häätäminen ei ratko romaniongelmaa, sanoo yhdistyksen jäsen Jehki Härkönen.

– Alunperin Vapaa katto ry:n romaniyhteistyö alkoi siitä, että romaneita tuli pihalle kysymään, voivatko he majoittua sinne. Vastasimme että voivat, koska kaupungissa ei ole muutakaan paikkaa minne he olisivat voineet mennä. Eikä ole edelleenkään. Nyt he sitten majoittuvat pitkin pihoja ja metsiä.

Härkönen sanoo Vapaa Katto ry:n poistuvan tiloista, mikäli nuorisolautakunta on torstaisessa kokouksessaan irtisanomisen kannalla.

– Tässä on kuitenkin kolmen kuukauden irtisanomisaika ja varmasti yritämme edesauttaa sitä, että irtisanomista käsiteltäisiin muillakin päätöksenteon portailla. Osa romaneista on jo poistunut pihalta epäselvän tilanteen takia.

Talonvaltausten epäillään jatkuvan häädön jälkeen

Härkönen uskoo myös talonvaltausten jatkuvan, mikäli Sosiaalikeskus Sataman toiminta lakkaa.

Myös nuorisoasiainkeskus pitää tilannetta harmillisena. Sillä on sidotut kädet, sillä sen täytyy toimia niin kuin Helsingin kaupungin kerjäläisasiaa käsittelevä työryhmä on päättänyt. Esityksessään nuorisolautakunnalle nuorisoasiainkeskus valittelee sitä, että vuosien työn tuloksena rakentunut dialogi kaupungin ja talonvaltaajien kesken katkeaa.

Häätö- ja pakkotoimenpiteet saattavat myös aiheuttaa ristiriitojen kärjistymistä viranomaisten ja nuorten välillä.

"Nuorisotoimi päättää sosiaalitoimelle kuuluvista asioista"

Nuorisolautakunnan jäsenistä ainakin kokoomuslaisilla ja vihreillä on asiaan selvä kanta. Kokoomuksen jäsenten odotetaan äänestävän irtisanomisen puolesta, vihreiden sitä vastaan. Demareiden ja RKP:n kannasta ei ole selvyyttä.

Vasemmistoliitoa lautakunnassa edustava Riku Ahola ihmettelee sitä, että nuorisolautakunta ratkoo Euroopan laajuista ongelmaa.

Soppaa, saippuaa ja ihmisarvoa

Samalla kun päättäjät pähkäilevät vuokrasopimuksen irtisanomisen kanssa, sosiaalikeskus järjestää romanien tukemiseksi tempauksen ensimmäistä kertaa jo tiistaina.

"Soppaa, saippuaa ja ihmisarvoa" - niminen tapahtuma järjestetään sosiaalikeskus Sataman pihalla. Tukiryhmä jakaa ulkomaalaisille romaneille ja muille halukkaille soppatykistä ruokaa.

Tukiryhmään kuuluvat romanitaiteilijat Erno Enroth ja Kyösti Roth Suomen Romanitaiteilijoiden Verkostosta kertovat, että he aikovat tuoda joka tiistai pihaan majottuneille romaneille ruokaa, hygieniavälineitä ja vaatteita.

Lähteet: YLE Helsinki