1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Oman onnen etsiminen johtaa usein eroon

Parisuhdekouluttaja Jaana Petrell kertoo, että erojen takana on usein oma henkilökohtaisen onnen etsiminen. Perhekeskeinen ajattelu on hänen mukaansa jäämässä itsekkään ajattelun varjoon. Petrellin mukaan vanhaa parisuhdetta on aina helpompi työstää kuin rakentaa kaikki alusta.

Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Suomalaisista avioliitoista päätyy vuosittain eroon 14 000 liittoa. Tilastojen mukaan avoliitossa elävät eroavat vieläkin tiuhempaan.

- Enää ei ajatella niin perhekeskeisesti meidän hyvää vaan sitä omaa onnea. Tieto hyvästä elämästä aiheuttaa paineita ja kysymyksiä, kertoo parisuhdekouluttaja Jaana Petrell.

Petrellin mukaan ihmisen henkilökohtaiset kriisit johtavat myös usein parisuhteen eroon.

- Identiteetti- ja ikäkriisit johtavat usein parisuhdekriisiin. Näistä seuraa ulkoinen- ja sisäinen kapinointivaihe ja niiden välissä on kriittinen hetki, jolloin usein mietitään eroa. Tästä kun päästään vaikka aikalisällä yli, niin ollaan jo pitkällä.

Selviytyminen on tahdosta kiinni

Parisuhdekouluttajan mukaan eroamisen ja yhdessä jatkamisen päättää tahto. Hän kertoo, että kaikki mahdotonkin tulee kokeilla.

- Silloin kun tahtotila loppuu, niin kannattaa erota.

- Monesti voidaan ajatella, että tunteet on kuollut, mutta ne voi olla piilossa. Silloin tulee päättää, mitä tahdotaan, jatkaa Petrell.

Jaana Petrell vetää eroseminaareja eronneille ja sitä harkitseville ihmisille. Samalle kurssille voi tulla vain parisuhteen toinen osapuoli.

- Erossa itsetunto kolisee ja siinä käydään läpi hurjasti tunteita. Kursseilla käsitellään ensin surun- ja vihan tunteet pois alta.