1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sketsikulttuuri elpyy netissä

Kooma Filmsin perustajajäsen Janne Halinen kertoo internetin tarjoavan oivan alustan sketsiviihteen harrastelijoille. Videopalveluiden käyttö on ilmaista, joten tuottoa ei tekijöille tule. Halisen mukaan harrastelijoiden tuottama sisältö voi olla yhtä laadukasta kuin televisiossa näytettävissä sketsisarjoissa.

Kooma-filmsin nettiparodia "Peltopellelle Pesää" kerää kävijöitä netissä. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Mikkelissä toimiva harraste-elokuvatekijöiden ryhmä Kooma Films on tehnyt elokuvia ja sketsejä jo 90-luvulta lähtien. Nykyisin ryhmän tuotoksia löytyy kosolti netistä. Maajussille morsian -ohjelmaa parodioiva Peltopellelle pesää -sketsisarjan jaksot keräävät YouTubessa kukin noin 20 000 katselukertaa.

- Youtube tarjoaa meille parhaan näkyvyyden. Harrastelijoiden mahdollisuudet laittaa tuotoksiaan näkyviin ovat rajalliset. Netissä kuka vaan pääsee halutessaan niitä katsomaan, kertoo Janne Halinen.

Halinen kertoo, että heidän porukkansa teki sketsejä aluksi vain itselleen.

- 90-luvun alussa ne ei olleet julkisesti näkyvillä vaan niitä katsottiin kavereiden kanssa. Sitten se vaan jotenkin alkoi tapahtua.

Näyttelysuorituksissa ei ole hävettävää

Janne Halinen toivoisi, että netissä suosittuja sketsejä otettaisiin myös televisioon.

- Moni harrastaa näiden sketsien tekoa, mutta ei saa niitä laadullisesti sellaiseen tuotantoon, että ne kelpaisivat tv-yhtiöille. Näyttelijäsuoritukset voivat olla ihan samaa tasoa kuin ammattilaisilla.

Kooma Filmsin kymmenen jäsentä aikovat tulevaisuudessakin jatkaa lyhyiden sketsien tekoa.

- Toivon, että näitä nähdään joskus televisiossa. Tekeminen ei kyllä lakkaa, vaikka niin ei kävisikään. Niin kauan tehdään, kun meillä on kivaa, tiivistää Janne Halinen.