1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Noa ja Dali ovat Euroopan parhaita maastosalukeja

Salukiherrat Noa ja Dali ovat nousseet yhdessä hujauksessa Euroopan kärkeen omassa lajissaan. 2-vuotias Noa pitää hallussaan Euroopan kärkisijaa ja 5-vuotias Dali tulee hyvänä kakkosena. Laji on vinttikoirien maastojuoksu, jossa Noa ja Dali ovat hallinneet salukiurosten sarjoja tänä kesänä sekä kotimaisilla että kansainvälisillä kilpakentillä.

Kotimaan uutiset
Salukiuros Noa kisaradalla.
2-vuotias Noa on tällä hetkellä ykkösenä salukiurosten Euroopan listalla.Piia Kinnunen

Laukaalainen Hanna Järvinen hurahti maastokisoihin ensimmäisen vinttikoiransa myötä. Dali otettiin alunalkaen kotikoiraksi mutta kavereiden yllyttämänä Hannan tie kulki maastotreeneihin ja sitä kautta ensimmäisiin kisoihin. Ja sillä tiellä ollaan edelleen.

- Se on niin käsittämätön tunne, kun näkee, miten koira syttyy ja nauttii juoksemisesta, Järvinen kuvailee.

Vinttikoirien maastojuoksukisat ovat tulleet meille rapakon takaa, Yhdysvalloissa kehitetty laji rantautui Suomeen 80-luvun loppupuolella. Nykyisin maastojuoksukisat ovat jo ratakisoja suositumpia. Lajin suosio perustuu muun muassa siihen, että se muistuttaa enemmän todellista metsästystä kuin ratajuoksu. Myös koirat ovat yleensä halukkaampia kirmailemaan maastossa kuin radalla eikä laji välttämättä edellytä niin tiivistä etukäteisharjoittelua kuin mitä ratajuoksu vaatii.

Koirat sparraavat toisiaan

Maastojuoksua voi harrastaa melkein kaikkien vinttikoirarotujen kanssa. Tärkeintä on, että koiralla on halu juosta.

- Riippuu tietysti paljon yksilöstä ja rodusta mutta kyllä koiralla pitää olla korkea vietti ajaa saalista. Jos on vietitön koira, niin se ei juokse muovivieheen perässä, Hanna Järvinen sanoo.

Noa ja Dali elävät tavallista kotikoiran elämää, ne ovat ennen kaikkea perheenjäseniä, eivät kisakoiria. Kisoihin treenataan normaalin koiranelämän ohessa, joko hihnan päässä tai vapaana.

- Meidän koirilla toimii parhaiten vapaana juokseminen. Ne treenaavat toisiaan vaihtelevissa maastoissa; metsissä, pelloilla ja hiekkakuopilla. Sen lisäksi tehdään hölkkälenkkiä kestävyysharjoituksena, Järvinen kertoo.

Hurmaava Noa, itsenäinen Dali

Nuorempi salukipoika Noa eli Sharraque Asvinn kilpailee nyt ensimmäistä kauttaan. Menestys on ollut huikeaa, niin huikeaa, että Noa on tällä hetkellä salukiurosten listaykkönen Euroopassa. Palkintokaapissa komeilee muun muassa EMM-pronssimitali, SMM-kultamitali ja useita muita palkintoja kansainvälisistä kisoista. Tuoreimmat mitalit ovat viime viikonlopulta, kun Noa voitti Keski-Suomen kennelpiirin mestaruuden Jyväskylässä juostuissa kisoissa. Dali sijoittui kisassa kolmanneksi.

- Noalla on ollut ihan pienestä asti todella korkea työskentelymotivaatio, se ottaa touhun aika tosissaan. Kotioloissa Noa on aikamoinen höseltäjä mutta kisapaikalla koira muuttuu: se keskittyy ja sillä on voimakas vietti. Se on ketterä ja nopea menijä, kuvailee Järvinen koiraansa.

Vanhempi koira Dali eli Wallaby's Xeer wi-Asidda ei sekään ole hullumpi kisakoira, tällä hetkellä seniori on Euroopan listalla salukeiden kakkonen. Vaikka menestystä on tullut, mahtuu mukaan mustempiakin hetkiä.

- Se on aina ollut vaihtelevampi juoksija. Se juoksi toisen kauden tosi hienosti, sen jälkeen tuli oikomataipumusta eli se alkoi ennakoimaan. Mutta nyt Dali on palannut nuoren miehen tasolle eli juoksee hyvin tarkasti ja hienosti, Hanna Järvinen kertoo.

Vaikka koirat asuvat, treenaavat ja kisaavat yhdessä, ovat ne aivan eri puusta veistettyjä. Dali on Noaa huomattavasti itsenäisempi.

- Noa on hyvin ihmisrakas, se luulee, että kaikki rakastavat sitä. Ja kyllähän se yleensä ihmiset saakin hurmattua, nauraa Järvinen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sanna Pirkkalainen

Lue seuraavaksi