Hyppää sisältöön

Aurinkoenergia yleistyy lämmitysratkaisuissa

Energiaremontteja tehdään vilkkaasti tällä hetkellä omakotitaloihin ja maatiloille. Alan yrityksissä on odotettavissa ruuhkaa alkuvuodelle, sillä osa kuluttajista odottaa hallituksen ensi vuodelle lupaamia tukia. Mutta ei syksykään hiljaiselta näytä.

Solar aurinkoputkia talon katolla.
Toimittaja Elina Niemistö

Maalämpö on tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin, kun vertaillaan uusiutuvaan energiaan pohjautuvia järjestelmiä. Yrittäjä Kyösti Ylikoski Pohjanmaan Energiapalvelusta sanoo, että maalämmön kysyntä tulee edelleen kasvamaan. Vahvasti perässä tulee kuitenkin myös aurinkoenergia.

- Auringon hyödyntäminen on kasvussa. Se kasvaa sitä mukaa, kun tieto lisääntyy. Onhan tekniikka nyt jo ihan eri luokkaa kuin muutamia vuosia sitten. Auringosta saadaan selvästi paras taloudellinen hyöty, toteaa Ylikoski.

Ylikoski myöntää, että aurinkoenergiaan liittyy vielä ennakkoluuloja. - Kyllä siinä jonkinlainen uudisraivaajan mieli pitää olla. Suomessa tietenkin pitää ottaa huomioon myös pimeä talviaika. Siksi aurinkolämpö on paras jonkin toisen rinnalla.

Hallitus lupasi budjettiriihessä tukea ensi vuonna kuluttajille, jotka vaihtavat lämmitysjärjestelmänsä uusiutuvia hyödyntäviin. Moni yrittäjä harmittelee luvattua energiatukea, koska asiakkaat siirtävät tilauksia ensi vuodelle. Moni pelkää syksystä tulevan hiljaisen. Ainakin ruuhkia on todennäköisesti odotettavissa alkuvuodelle.

- Nyt kannattaisi kuitenkin ryhtyä toimeen, sillä toimitusajat ovat nyt inhimilliset. Ja jo tänä vuonna kotitalousvähennys tuo merkittävää huojennusta energiaremontteihin, muistuttaa Kyösti Ylikoski Pohjanmaan Energiapalvelusta. - Meillä on syksy alkanut vilkkaasti. Täällä ainakin alan perusvire on tällä hetkellä positiivinen, vakuuttaa Ylikoski.