Moni pitkäaikaissairas kaipaa töihin

Yli 30 000 työelämän ulkopuolella olevaa pitkäaikaissairasta haluaisi tutkimusten mukaan tehdä töitä. Työnantajat eivät keskity tarpeeksi siihen, kuinka paljon työrajoitteinen henkilö yhä pystyisi tekemään, potilasjärjestöt muistuttavat.

Kotimaa

Kuusi suurta potilasjärjestöä luovutti tiistaina Takaisin toimeen -vetoomuksen työministeri Anni Sinnemäelle (vihr.). Järjestöt muistuttavat, että pitkäaikaissairaiden ottaminen työelämään olisi myös yhteiskunnan etu.

Reumaliiton toimitusjohtajan Mervi Ahlrothin mukaan työnantajat tuntevat huonosti pitkäaikaissairaiden palkkaamiseen tarkoitettuja tukimuotoja, ja esteenä työelämään palaamiseen ovat myös asenteet.

- Suomessa keskitytään liikaa siihen, mitä osatyökykyinen henkilö ei pysty tekemään ja mitä kaikkea se sairaus rajoittaa. Ei niinkään keskitytä siihen, kuinka paljon henkilö vielä pystyisi tekemään ja haluaisi tehdä, Ahlroth sanoo.

Hän muistuttaa, että työnantaja voi hakea Kelalta korvausta apuvälineiden hankintaan ja erilaisiin ratkaisuihin esteettömyyden takaamiseksi työpaikalla.

Lähteet: YLE Uutiset