”Suomessa odotetaan, että joku tulisi kehumaan meitä”

Suomalaisten väheksyvä asennoituminen Suomeen maailman parhaana maana ei säikäytä ainakaan Matkailun edistämiskeskuksen ylijohtaja Jaakko Lehtosta. Tärkeintä Lehtosen mukaan on, että kansalaisilla on omasta maastaan edes jonkinlainen mielikuva. Kielteinenkin kuva kun on parempi kuin täysi välipitämättömyys.

Kotimaa
Mitä joukkuelajeihin tulee, omista osataan olla ylpeitä - ainakin ennen ratkaisupelien loppuvihellystä.Jyrki Valkama

Perjantainen saksalaisen Bild-lehden internetsivujen uutinen Suomen erinomaisuuden syistä on Lehtosen mielestä "mahtava”.

- Matkailullisesti tällaisella ei ole suurta vaikutusta, sillä maakuva Suomesta muuttuu hyvin hitaasti ja vaati toistuvaa samansuuntaista viestintää. Perjantain uutinen on kuitenkin taas todella positiivinen asia Suomelle, ylijohtaja Lehtonen sanoo.

Maakuvan muuttuminen tapahtuu helpommin huonoon kuin hyvään suuntaan. MEK:n ylijohtaja muistuttaa, että maakuvan markkinointi on tänä päivänä paljon muutakin kuin matkailua.

Ainoastaan suomalainen osaa riitauttaa oman voittonsa

Jaakko Lehtonen toteaa suomalaisuuden ongelman olevan vieläkin huonossa itsetunnossa. Ylijohtaja toivoisi, että täälläkin opittaisiin olemaan iloisia ja ylpeitä vaikkapa ruotsalaisten tapaan.

- Meillä ei edelleenkään osata olla rinta rottingilla, vaan meillä odotetaan, että joku tulisi kehumaan meitä. Ulospäin suuntautuneita ja itseään esiin tuovia pidetään usein turhan puhujina, Lehtonen toteaa.

Lehtonen on Suomi-kuvaa markkinoivan brändityöryhmän yhteydessä kuullut osuvan sanonnan, että ainoastaan suomalainen osaa riitauttaa oman voittonsa. Kansalaisten kielteinen Suomi-kuva ei Lehtosen mukaan ole kuitenkaan suuri ongelma, sillä se on mahdollista kääntää myönteiseksi. Pahempaa on välinpitämättömyys.

Lehtosen mukaan Suomi on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen myös siinä, että se on huomattavasti mainettaan parempi maa.

Uusi kansainvälisempi sukupolvi muuttaa kaiken

Myös suomalaisten yritysten perustaman maailmanlaajuisen asiantuntijaverkosto Finpron toimitusjohtaja Kari Häyrinen on seurannut keskustelua Suomi-kuvasta Newsweek-lehden maailman parhaiden maiden vertailun jälkeen.

- Maavertailu on ollut todella hieno huomionosoitus Suomelle. Se kertoo, että olemme tasaisen hyviä. Koulutuksessa olemme aivan maailman ykkösiä ja se on loistavaa, sillä koulutuksella Suomen tulevaisuus rakennetaan, Häyrinen sanoo.

Newsweek-vertailusta saatu hyöty ei ole missään tapauksessa vielä ammennettu loppuun, vaan Finpron urakka on Häyrisen mukaan nyt vasta alussa. Suomalaisten kielteinen asennoituminen omaan paremmuuteen tulee toimitusjohtajan mielestä tulevaisuudessa muuttumaan itsestään.

- Sukupolvenvaihdos tulee ja samalla suomalaista tulee entistä kansainvälisempiä jo netin käyttämisen vuoksikin, Kari Häyrinen toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann