1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kustantamoista on katoamassa herkkyys ymmärtää kirjailijaa

Kirjailijat kaipaavat turvallista, kiinteää suhdetta kustantajaansa, jopa kirjoistaan saamansa tuoton kustannuksella. Liiton puheenjohtajan Tuula-Liina Variksen mukaan kustantamoista on kuitenkin katoamassa herkkyys tajuta yksittäisen kirjailijan erityislaatua.

Suomen kirjailijaliitto on selvittänyt jäsenkyselyllä, miten kustannusalan muutokset ovat vaikuttaneet kirjailijoiden ja kustantamojen väleihin.

- Ristiriitatilanteet kustantamoissa ovat saaneet paljon huomiota osakseen. Kyselyn vastauksista heijastuu selvästi kustantamojen liikelaitostuminen ja talon hengen muuttuminen: aikatauluissa on joustamattomuutta, kustannustoimittajien työ on ylikuormitettu ja henkilövaihdoksia tapahtuu paljon, kertoo Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis.

Variksen mukaan tilanne ei ole niin paha kuin liitossa etukäteen pelättiin. Silti kirjailijat toivovat, että heidät otettaisiin yksilöinä paremmin huomioon.

- Enää ei tunnisteta kuka tarvitsee enemmän yhteydenpitoa ja kuka mielellään tekee kaiken yksin ja lähettää vain valmiin juttunsa kustannettavaksi.

Kirjailijalle turvallisuus on tuottoa tärkeämpää

Kirjailijoiden kirjoistaan saama tuotto on kirjavaa jopa saman kustantamon sisällä. Perinteisesti kirjailijan osuus kirjan tuotosta on kustannussopimuksessa määritelty noin 17 prosenttiin.

- Ehkä pahinta, mikä kyselyssä tuli esille, on kirjailijoiden tuntema epävarmuus. Lisäksi kirjailija ei voi olla varma kirjansa tuottoprosenteista. Prosentit voivat olla milloin mitäkin, jopa saman talon sisällä. Joskus tuntuu, että kirjailijaa vedätetään. Prosentit pidetään entisellään, vaikka on olemassa sopimusmallit nettohinnoista. Kirjailijan pitäisi itse olla hirveän valpas ja tietää, mikä korvauksen kuuluisi olla, sanoo Varis.

Kirjailijaliiton kyselyn perusteella prosentin suuruus ei näytä kuitenkaan olevan kirjailijalle oleellisinta. Tärkeintä on vakaan ja pysyvän suhteen säilyminen omaan kustantamoon.

Vähälevikkiset laatukirjailijat ovat aina heikoimmilla

Tuula-Liina Varis ei usko, että kirja-agenttien ammattikunta leviäisi Suomeen. Suurimmalla osalla kirjailijoista ei ole varaa palkata kallista agenttia valvomaan oikeuksiaan.

Suomeen perustetaan syksyllä ensimmäinen kirjailijaosuuskunta, joka lupaa kuudelle osakkaalleen jopa 60 prosenttia kirjojensa tuotosta.

- Mitenkähän kustantamoissa reagoidaan, jos joku osuuskunta pystyy maksamaan yli puolet tuotosta kirjailijalle palkkioina, tuumii Varis.

Variksen mukaan kustantamot voivat nostaa menestyskirjailijoidensa prosenttia pitääkseen heidät omassa tallissaan, mutta se ei auta vähälevikkistä laatukirjailijaa.

Kirjakustannus ei ole pelkkää liiketoimintaa

Kirjailija Hannu Raittila on vaihtanut suuresta kustantamosta pienempään kustannustoimittajansa mukana. Hänelle kustantaja ei ole liikeyritys, vaan henkilö. Raittila protestoi suuriin kustantamoihin pesiytynyttä konsernijohtamista vastaan ja muistuttaa, mistä kirjankustantamisessa loppujen lopuksi on kysymys.

- On ihan selvää, että pienillä kustantamoilla on ammattimaisesti toimimalla mahdollisuus pärjätä. Ammattimaisuuteen kuuluu ymmärrys siitä, että ollaan paitsi liikeyritys myös kulttuuri-instituutio. Se edellyttää sen hyväksymistä, että kirja-ala ei ole kasvuala. Tällöin tavoitteena on toiminnan jatkuvuus, ei voiton tuottaminen pääomaa sijoittaneille osakkaille, Raittila sanoo.