Venäjän duuman Kosatshov kehuu Kataista

Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatshov kiittelee Suomen valtiovarainministeriä Jyrki Kataista (kok.) Venäjästä aidosti kiinnostuneeksi poliitikoksi, joka pyrkii henkilökohtaisesti ymmärtämään, mitä nyky-Venäjällä tapahtuu. Kosatshov kommentoi blogikirjoituksessaan äskettäistä keskustelua kokoomuksen Venäjä-lausunnoista.

talous

Kosatshovin mukaan ensimmäistä kertaa hän kuuli kokoomuksen taannoisista Venäjä-arvioista suomalaisilta journalisteilta, jotka hänen mukaansa edustavat kilpailevaa poliittista leiriä.

- Minulta kiskottiin närkästynyttä ja loukkaantunutta kommenttia tyyliin "kuinka, kuka siellä uskalsi epäillä Venäjän suuruutta?", Kosatshov kirjoittaa. Kosatshov kertoo, ettei hän suostunut närkästymään vaan halusi tietää, mikä on asian ydin.

Perjantaina tapaamassaan Jyrki Kataisessa Kosatshov kertoo näkevänsä Venäjän asioista vilpittömästi kiinnostuneen poliitikon, jollaisia saisi olla enemmän Venäjän naapurimaissa ja muissakin maissa.

Kirjoituksessaan Kosatshov arvioi, että Kataisesta saattaa tulla jopa Suomen pääministeri vuoden 2011 parlamenttivaalien jälkeen.

Kokoomus on rakentanut yhteistyösuhteita Venäjän valtapuolueeseen Yhtenäiseen Venäjään, jonka johdossa istuu pääministeri Vladimir Putin. Puolueet suunnittelevat muun muassa yhteistä eurooppalaista aateseminaaria Suomessa.

Kosatshov ihmetteli "tiukkaa keskustelua"

Blogissaan Kosatshov kirjoittaa, ettei hän 90-luvulla ulkoministeriössä Suomen-suhteita hoitaessaan tai viime vuosinakaan ole havainnut Venäjän puhuneen Suomen kanssa mitenkään "ylhäältä päin" tai "hampaiden välistä".

Sellaiseen Kosatshovin mielestä aikanaan syyllistyi kyllä Neuvostoliitto. Uuden Venäjän aikana Kosatshovin mukaan suhteet Suomeen ovat kehittyneet tasavertaiseen suuntaan.

- Siksi en tiedä, mitä tarkoitetaan odotuksilla "tiukasta keskustelusta" Venäjän kanssa - emmehän me kuljeta Suomesta jalostamatonta puuta ja diplomaattiautojen takakonteissa kiisteltyjä lapsosia, ei meidän makkaroitamme ja juustojamme (ah ja voi!) myydä suomalaisissa kaupoissa eivätkä suomalaiset turistit (ah ja voi!) täydennä Venäjän budjettia, Kosatshov ihmettelee blogitekstissään radiokanava Eho Moskvyn internetsivuilla.

- Se on ikävä kyllä ihan päinvastoin. On toki niin, että eräät Euroopan unionin maat (vaan ei vielä Suomi) yrittävät keskustella Venäjän kanssa "tiukkaan sävyyn" paljon useammin, Kosatshov kirjoittaa viitaten todennäköisesti muun muassa Venäjän ja Baltian maiden erimielisyyksiin.

Nykypäivänä tärkeintä kansalaisten kohtelu

Kosatshovin mukaan Kataisen sanat Venäjän suurvalta-asemasta antavat ajattelemisen aihetta. Kosatshovin mukaan arviointiperusteet ovat nykypäivänä muuttuneet.

- Maan status ja vaikutusvalta ei määräydy edes (Kataisen tapaan) talouden koon mukaan vaan sen mukaan, mitä tämä maa on tehnyt kansalaistensa eteen, heidän materiaalisen hyvinvointinsa tason, sosiaalisen ja oikeudellisen turvansa mukaan, Kosatshov pohdiskelee blogissaan. Siinä suhteessa Venäjällä on Kosatshovin mukaan on vielä paljon saavutettavaa.

Lähteet: YLE Uutiset