1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ostoskärryt

Poliisi: Älä jätä lompakkoa ostoskärryyn

Näpistelijät valitsevat mielellään helppoja kohteita. Yksi helpoimmista kohteista on ruokakaupassa ostoskärryyn jätetty kukkaro. Pirkanmaan poliisi etsiikin kaksikkoa, joka on vienyt lompakoita ostoskärryistä etenkin iäkkäiltä henkilöiltä.

Lompakoita kaupoissa vieneet kaksi miestä turvakameran kuvassa Kuva: Pirkanmaan poliisi

Poliisi muistuttaa, että sillä ei ole merkitystä onko kukkaro heitetty suoraan ostoskärryn pohjalle vai onko se ostoskärryssä olevassa laukussa. Varkaat tietävät kyllä, että kaupassa olevilla on maksuvälineitä mukana. Suuria määriä käteistä rahaa ei kannata kuljettaa mukanaan. Pankki- ja luottokortteja käytettäessä on hyvä varmistaa ettei kukaan pääse näkemään kortin tunnuslukua.

Varkaat valitsevat usein uhrikseen tavalla tai toisella puolustuskyvyttömän henkilön, esimerkiksi iäkkäämmän ostoksilla kävijän. Tyypillisesti varkaita on kaksi. Toinen kiinnittää uhrin huomion itseensä esimerkiksi kysymällä tältä jotain tai aiheuttamalla hämminkiä, usein jopa esiintymällä kohteliaana auttajana.

Kun lompakonomistajan huomio on kiinnitetty muualle, toinen parivaljakosta anastaa lompakon. Tämä kaikki tapahtuu parissa sekunnissa, vaikka rahapussi olisi jollain tavalla piilotettu kassiin vetoketjujen taakse tai muiden tavaroiden alle.

Pirkanmaan poliisi etsii kuvassa näkyvää kaksikkoa, joka on tehnyt näpistyksiä juuri kuvatulla tavalla. Mikäli tunnistatte kuvassa olevat henkilöt tai teillä on jotain tietoa heidän olinpaikastaan, voitte ilmoittaa asiasta Tampereen poliisipäivystykseen numeroon 07187 45800.