Polkupyörällä Tampereelta Kreikan Olympiaan

"Kestävyysurheilusuoritus, joka aluksi tuntuu mahdottomalta, mutta kuitenkin toteutettavalta." Se oli neljän nuoren miehen haave, josta sitten syntyikin hullu idea polkea Tampereelta Kreikkaan.

matkailu
YLE / Mari Vesanummi

Alkulämmöt on jo keräilty pyörämatkalla synnyinkodeista Tampereen Keskustorille. Atalasta polkenut Petri Nikkanen on jo syyskuun ensimmäisen päivän viileän alun selättänyt.

- Nyt pitää ottaa mäet maltilla, ettei mene reidet hapoille. Sen verran on matkaa vielä jäljellä, Nikkanen sanoo.

Matti Nieminen on polkenut jo Ikaalisista edellisenä päivänä. Sauli Nissinen polki Hervannasta ja Mika Rantanen Lentävänniemestä.

Matkasta on jäljellä vielä noin 4000 kilometriä. Päivämatka vaihtelee 100-150 kilometriin. Perjantaina miehet ovat jo Ruotsissa. Matkaan on valmistauduttu 2 vuotta.

- Täytyy huomioida fysiikka, henkinen puoli ja ravinto. Meillä on ollut valmentajat, jotka ovat auttaneet harjoittelussa ja tehneet nettisivuille videoita muillekin avuksi, Matti Nieminen sanoo.

Miesten matkakohde oli selvä alusta asti.

- Urheilumäen miehiä ollaan kaikki ja paljon on keskustelua urheilusta aina. Suurin tekijä, mikä on vaikuttanut nykyurheiluun on antiikin olympialaiset. Kreikan Olympia oli selvä valinta, Sauli Nissinen sanoo.

Matka ei tapa vaan vauhti

Edessä on 45 päivää polkemista, 5-8 tuntia päivässä. Sauli Nissasen mukaan pikkusen pelottaa mutta onneksi apuna on ollut viisaita valmentajia.

- Niin kuin fysiikkavalmentaja Esa Skyttä on sanonut, matka ei tapa vaan vauhti tappaa. Mennään rauhassa, niin kyllä tästä varmasti selvitään, Nissinen uskoo.

Pyöräilijöiden on hyvä pitää huolta myös energiatasoistaan. Jo ennen virallista starttia Mika Rantanen pureksii pähkinöitä. Kesken matkan ei ruoka lopu.

- Huoltoauto on puolillaan ravintolisiä ja superfoodia, Mika Rantanen vakuuttaa.

Jokaista pyöräilijää kiinnostaa myös matkan teko. Reilun kuuden viikon aikana nelikko polkee kymmenessä maassa. Huoltoauton kuskiksi on valikoitunut Kalle Lautala, joka opiskelee sosiaaliantropologiaa. Kiintoisa matka tuo eteensä uusia kokemuksia ja yllättäviäkin seikkailuita.

- Supliikkia porukkaa ollaan ja hurtti huumori on matkassa mukana, Petri Nikkanen hymyilee.

Morjesta jos törmäät!

Matkakertomus tulee dokumentoitua tarkasti ryhmän nettisivuille. Markus Karjalainen ottaa kuvia matkan varrelta ja päivittää ryhmän kuulumisia.

Keskustorilla on yllättävän rauhallisen oloinen sakki, mutta pinnan alla kuohuu.

- Viimeiset kolme päivää on tosi lujaa tehty asioita ja yöunet on jääneet vähemmälle. Jos näytetään rauhalliselta niin hyvä, mutta kyllä tosiasia on se, että joka jätkällä on ainakin yksi iso perhonen tai useampi pieni siellä vatsanpohjalla, Sauli Nissinen paljastaa.

Tampereen Keskustorilta joukko suuntaa Pirkkalan kautta Säkylän Ristinummelle. Sieltä matka jatkuu Kustaviin.

- Räpylä pystyyn jos törmätään, Petri Nikkanen kannustaa.

Kannustusjoukot ovat torillakin mukana ja tsemppiä kaivataan myös maanteille.

- Torvea jos soitetaan, niin ei siinä ihan kohdalla, kun me säikähdetään aivan tolkuttomasti.

- Mutta pitää morjestaa, hyvä hyvä! Nikkannen innostuu.

Lähteet: YLE Tampere