Halsualla uusia kranaattilöytöjä

Halsualta on löytynyt lisää sodanaikaisia kranaatteja puolustusvoimien raivauksessa. Jo elokuun puolivälissä Venetjärven padon läheisyydestä löytyi kolme venäläiskranaattia.

Kotimaa
Puolustusvoimat etsi kranatteja Halsuan Venetjärvestä syyskuun alussa 2010.
YLE / Kalle Niskala

Maanantaina alkaneissa raivauksissa järven pohjasta läheltä rantaa löytyi vielä kaksi 50 millimetrin kranaattia. Puolustusvoimat tuhosi kranaatit paikan päällä. Kranaatit ovat todennäköisesti sotamuistoja. Venäläiskranaatit on heitetty 60-luvun puolivälissä rakennetun Venetjoen tekojärveen sen valmistumisen jälkeen.

- Jostain ne on tuotu ja haluttu hukata tuonne. Sen enempää ei kannata spekuloida, sanoo raivauksen johtaja Pasi Suvitie Hämeenlinnan Panssariprikaatista.

Puolustusvoimat on noutanut paikalta ammuksia myös 15 vuotta takaperin.

Näin mittavat ammuslöydöt maastosta ovat Keski-Pohjanmaalla erittäin harvinaisia, sen sijaan Lapissa ja Itä-Suomessa ne ovat arkisempia.

Riskit minimoitu

Kranaattien raivaus on ollut vaativaa liejuisessa vedessä. Puolustusvoimen räjähdeilmaisin on reagoinut myös pohjakiviin, joten kaikki löydökset on täytynyt aluksi tunnustella käsin. Raivauksessa on käyty läpi noin 100 x 50 -metrinen alue on rannan tuntumasta.

- Raskasta työtä kerta kaikkiaan. Syvää vettä, liejua ja paljon ilmaisuja. Kyllä se on kovaa hommaa, kuvailee järven pohjaa kolmatta päivää kolunnut luutnantti Jouni Murro Hämeenlinnan Panssariprikaatista.

Riskit on Murron mukaan minimoitu niin, ettei työ kuitenkaan pelota eikä "mitä jos" käy mielessä.

- Työpariin on niin kova luotto, ettei siinä tule semmoista ajateltua. Sitä ajattelee vaan sitä työtä mitä telee.

Raivauksen johtaja Pasi Suvitie muistuttaa, että vanhat kranaatit ovat arvaamattomampia kuin uudet.

- Olosuhteet muuttavat niitä. Ei pysty varmasti sanomaan, mikä kranaatin tila on. Käytännössä se on aina vaarallinen. Kun tämmöiseen joku jossakin törmää, siihen on suhtauduttava äärimmäisen vaarallisena.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa