Vuoden nuorisokuoro panostaa lavaesiintymiseen

Yle on valinnut vuoden nuorisokuoroksi iisalmelaisen Nuorisokuoro Allegron. Kuoron ohjelmistoon kuuluu niin Jean Sibeliusta kuin rappia ja kansanmusiikkia. Kuoro on kiertänyt ahkerasti esiintymässä eri puolilla maailmaa.

kulttuuri
Nuorisokuoro Allegro esiintyy Joulun Sankari -levyn julkistamistilaisuudessa.
Nuorisokuoro Allegro esiintyi Joulun Sankari -levyn julkistamistilaisuudessa.Ilpo Rytkönen / Nuorisokuoro Allegro

Yläkoulu- ja lukioikäisistä tytöistä koostuva Allegro perustettiin vuonna 1997. Kuoroa johtaa musiikinlehtori Susanna Alajuuma-Kettunen, ja mukana on myös laulunopettaja ja koreografi.

Kuorossa laulajia koulutetaan paitsi käyttämään ääntä, myös ilmaisemaan itseä kokonaisvaltaisesti.

Kakkossopraanoa laulava Essi Palojärvi on ollut mukana Allegrossa nelisen vuotta. Hän pitää siitä, että lavalla liikutaan.

- Joissain kappaleissa saatetaan välisoiton aikana esimerkiksi vaihtaa paikkaa lavalla. Vauhdikkaissa kappaleissa voi muutama tyttö tanssia etualalla, tai kappaleesta riippuen koko kuoro, Palojärvi kertoo.

Tavoitteena on myös kansainvälisyyskasvatus

Allegro on Ylä-Savon musiikkiopiston ja alueen koulujen yhteistyökuoro. Kuoro esiintyy myös pienryhmänä, jonka nimi on Allegro Piccolo.

Kuoron kansainväliseen yhteistyöhön ovat kuuluneet esiintymiset muun muassa Ruotsissa, Latviassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Thaimaassa.

Toiminnan tavoitteena on myös kansainvälisyyskasvatus. Kuorolla on ollut kummiopiskelija Bangkokissa, ja lähiaikoina kuoro saa uuden kummilapsen.

Uusi äänite tulossa

Palkinnoksi vuoden nuorisokuoro saa tehdä Yleisradion kanssa kantanauhoituksen. Allegrolta on aiemmin ilmestynyt yksi äänite, Lasse Heikkilän säveltämä Joulun sankari -musikaali.

- Joulun sankari -levy oikeastaan kiteyttää sen, millainen kuoromme on. Laulamme hyvin erilaisia kappaleita, Essi Palojärvi sanoo.

Yleisradion musiikkiosasto on valinnut vuoden nuorisokuoron vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla Yle haluaa tukea suomalaista korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa.

Vuoden nuorisokuoron Nuorisokuoro Allegro esittäytyy Laulua kuorossa -ohjelmassa YLE Radio 1:ssä keskiviikkona 22.9.2010 klo 14.00-14.50. Yleisradion vuoden nuorisokuoron joulukonsertti radioidaan sunnuntaina 28.11.2010 Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkosta.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset, YLE Uutiset