1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arktiset aromit ry

Marjankäyttöä lisätään kouluissa

Noin 30 pirkanmaalaista koulua on mukana marjojen käytön lisäämiskampanjassa. Hankkeen taustalla on Arktiset Aromit -yhdistys, joka on mm. luonnontuoteyritysten yhteisjärjestö.

Arktiset aromit ry
Puolukanvarpu metsässä
YLE / Antti Eintola

Monissa kouluissa marjastus kuuluu muutoinkin syksyn ohjelmaan, varsinkin peruskoulun yläluokilla, joissa luonnontuotteiden käyttö on yksi kotitalousopetuksen osa.

Metsäretkelle pääsy riippuu paljon koulun sijainnista. Muitakin mahdollisuuksia voi olla, toteaa kotitalouden lehtori Minna Löytty-Rissanen Oriveden Yhteiskoulusta:

-Onneksi asutaan pienessä maalaiskunnassa ja ihmiset ovat anteliaita. Viime vuonnakin eräs mies soitti meille ja sanoi, että hän hukkuu marjoihin, puskat ovat niin täynnä, että voisivatko oppilaat tulla keräämään niitä.

-Kotitaloustunnilla pyöräiltiin heidän pihaansa ja kerättiin punaisia viinimarjoja pakastin täyteen ja niistä tehtiin vuoden aikana vaikka mitä.

Minna Löytty-Rissasen mukaan myös omenalahjoituksia on saatu.

- On tietysti mukavaa, että ihmisten ei tarvitse heittää niitä kompostiin, vaan me olemme niitä ilmaiseksi saaneet ja samalla säästyy kaupungin rahoja, kun ei tarvitse ostaa ulkolaisia omenoita tukusta ja kaupoista.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi