Irlantilainen nykyteatteri löytää naurun tragediasta

Maailmankuulu irlantilainen näytelmäkirjailija Enda Walsh vierailee parhaillaan Suomessa. Walsh haluaa tragikoomisilla tarinoillaan saada yleisön nauramaan ja itkemään samanaikaisesti. Hänen uusi näytelmänsä Penelope esitetään Stage-festivaalilla Helsingissä.

kulttuuri
Irlantilainen näytelmäkirjailija Enda Walsh.
Christophe Karaba/EPA

Palkitun käsikirjoittajan Enda Walshin tarinat käsittelevät poikkeuksetta traagisia, vinksahtaneita ja rankkoja aiheita. Walshin mielestä teatteri on erityinen ja raaka ilmaisukeino.

- Vaikka näytelmät ovat vaikea väline, palaan niihin yhä uudelleen. Minua kiinnostaa tarinoiden kertominen uudenlaisilla tavoilla, Walsh miettii.

Walshia kiehtoo teatterissa idea siitä, että ihmiset esittävät jotakin aivan muuta kuin ovat. Lavasteet ovat vain olevinaan jotakin ja valo saattaa edustaa vaikkapa taivasta.

- Näytelmäkäsikirjoittajana saan sitä paitsi vastaanottaa yleisön reaktiot paljon suoremmin kuin esimerkiksi kirjailija, Walsh sanoo.

Enda Walsh on uransa aikana poiminut arvostettuja teatterialan palkintoja näytelmä toisensa perään. Helsingissä esitettävä Penelope voitti vastikään Edinburghin Fringe-festivaalin ensimmäisen palkinnon. Se kertoo synkänhauskan tarinan Odysseuksen vaimosta ja hänen kuolemantuomiota odottavista kosijoistaan.

Walshin näytelmä nimettiin Fringe-festivaalin parhaaksi jo neljättä kertaa.

Teatteri on tunne-elämän jumppaa

Käsikirjoittaja kutoo tarinansa rajuista raaka-aineista. Helsingissäkin muutama vuosi sitten esitetty näytelmä Disco Pigs kuvaa kahden hukassa olevan teinin suljettua valtakuntaa. Walshin käsikirjoittama Hunger-elokuva puolestaan kertoo nälkälakkoon kuolevasta IRA-sotilaasta.

Vaikka Walshin hahmot rimpuilevat usein hulluuden partaalla, hän pujottaa asetelmiin myös huumoria.

- Olen kiinnostunut ihmiselämän perimmäisestä olemuksesta, joka on mielestäni hauska, säälittävä ja tavallaan pelottavakin. Tarinoideni hahmot joutuvat toisinaan kauheaan kriisiin, toisinaan ne taas ovat voimakkaita ja vapaita.

Walsh kuvailee, kuinka esimerkiksi Penelopessa tilanne kääntyy yhtäkkiä hyvin traagisesta tikahduttavaan komediaan.

- Minusta on mielenkiintoista, kun yleisö ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Se on kuin jumppaa tunne-elämälle, Walsh naurahtaa.

Irlantilainen Druid Theatre Company esittää Enda Walshin näytelmän Penelope Helsingin Stage-festivaalilla keskiviikkona ja torstaina.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Emma Vainio