1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tornit

Mattisenlahti sai oman lintutornin

Pyhäselän tuntumaan Mattisenlahden ääreen kohosi historiallisten kesähelteiden aikana jämäkkä lintutorni. Lions Club Liperi urakoi jo järjestyksessään kolmannen tornin, käyttöönottokahvit juotiin syyskuun ensimmäisen päivän auringossa.

Kuva: YLE / Siru Päivinen

Ylämyllyntien läheisyyteen vanhan jätevedenpuhdistamon taa kohonnut lintutorni ei vähästä huojahda. Kesän paahtavista helteistä huolimatta työt on tehty jämäkästi, ja hyvillä piirustuksilla. Pohjois-Karjalan Sähkö osallistui savottaan lahjoittamalla käytöstä poistuneita sähkötolppia tornin tukirakenteisiin.

- Tähän torniin on vaativammakin lintuharrastajan ilo tulla, sillä kaikki lintutornit eivät suinkaan ole näitä jämeriä tärinättömiä torneja. Kiikariin löytynyt lintu ei katoa jonkun kulkiessa portaissa, tai vaihtaessa paikkaa tornissa. Tämä torni puolustaa paikkaansa myös sijaintinsa puolesta; vierellä oleva laajahko Natura-alue tarjoaa rauhaa sekä linnuille, että niiden tarkkoilijoille, totesi Mika Pirinen ELY-keskuksen puheenvuorossa.

- Tornia on nostateltu hyvässä hengessä, veljellinen sanansäilä heilahteli ja monet mukavat naurut on saatu nauraa, myhäilee tornin ideoijiin kuuluva LC Liperin miehiä oleva Lauri Pietarinen.

Tornin koekäyttöä Pietaristen pihalla

- Kasasimme tornin kertaalleen lähes kokonaan meidän pihalla. Porahommat oli tuntuvasti helpompaa tehdä sähkön äärellä, tähän on sentään käytetty vallan järeääkin puutavaraa, viittelöi Pietarinen tukevasti rantapaikalla seisovan tornin suuntaan. Ja kyllä; järeää on!

- Kun rakennelma purettiin pihamaalla, numeroimme osat tarkkaan. Tänne rantaan kärräillyt parrut ja lankut asettuivatkin sitten jo aika nöyrästi paikalleen, vähän kuin jättimäistä palapeliä olisi koottu, Lauri Pietarinen kertoo.

Lionsit ovat nikkaroineet Liperiin jo aiemmin kaksi tornia, lisäksi kunnan alueelle on nostatettu kolme laavua luonnossa liikkujien iloksi.

- Tämä Mattisenlahden torni on tietenkin myös koululaisten käytössä. Puhetta syksyisin ja keväisin tehtävästä linturetkestä on koulujen suuntaan jo ollutkin. Hyvä tänne on kuljettaa myös vaikkapa ulkomaisia vierailijoita, ja esitellä hieman toisenlainen panoraamanäkymä Joensuun suuntaan, Pietarinen vinkkaa.

Yökonserttiin lintutorniin

Mattisenlahden rehevässä ruovikossa pesii hieman toisenlaisia lajeja, kuin vaikkapa Noljakan lintutornin äärellä. Mattisenlahdessa on paljon paitsi nähtävää, myös erityisesti kuultavaa.

- Luhtakana, liejukana ja luhtahuitti ovat esimerkiksi sellaisia lajeja, joita kannattaa tulla kuuntelemaan tänne touko-kesäkuun taitteessa, kun ilta kääntyy yöksi ja yölaulajat aloittavat konsertoinnin. Myös kaulushaikaran puhaltelua voi kuulla alueella, samoin satakielten konsertteja. Satakieliä pesii alueella useampiakin pareja, kertoo alueelta linnustokartoituksen tehnyt Harri Kontkanen.