Saimaan muikku kasvaa, mutta turhan hitaasti

Saimaan muikun pieni koko on tänä kesänä pitänyt usean kalastusaluksen satamassa. Kalaa Saimaasta kyllä nousee, mutta suurten selkien muikun pieni koko harmittaa kalastajia.

muikku
Muikku.
Sari Selin / Yle

PuumalaSulkavalainen Ari Partanen ja puumalalainen Antti Laine ovat kalastaneet yhdessä liki viisi vuotta. Enimmäkseen miehet kalastavat parina troolilla, vaikka nuotta- ja verkkokalastuskin on tuttua puuhaa.

Elokuisena päivänä miehet lähtivät koekalastamaan muikkua Puumalan Lietveden alueelle. Paritroolina kalastavat kaverukset halusivat selvittää, joko Lietveden muikku on saanut kaivattuja senttejä pyrstöönsä hellekesän aikana. Muikun pieni koko on ihmetyttänyt Saimaalla kalastavia jo usean vuoden ajan.

Kalastaja Ari Partasen mukaan iltapäivä sopii muikunpyyntiin siinä missä yön hämärä.

- Ennen kalastettiin illasta ja yöstä, mutta ollaan havaittu, että kalaa on saatavana läpi päivän, kun vaan pyyntö lasketaan syvemmälle. Vielä viitisen vuotta sitten Lietvedeltä saatiin isompaa muikkua. Tänä vuonna ei olla täällä kalastettu, joten on jännää nähdä, onko lämmin sää lisännyt ravinnon määrää ja samalla muikun kokoa.

Troolikalastus vaatii selkävettä ja syvänteitä, jotta pyydys ei takerru pohjaan kiinni. Myös muikku viihtyy lämpimän veden aikaan syvänteiden päällä viileämmässä vedessä.

- Ennen hämärää muikku ui paremmin parvissa, pimeämmällä parvi hajoaa ja muikku nousee pintaan. Trooli on sen verran harva, että nuotalla tulee yöllä paremmin muikkua kuin troolilla, kertoo Antti Laine.

Pieni muikku ei mene kaupaksi

Maakunnan harvoja kalastajia muikun pieni koko harmittaa. Kala on alle kolmetoistasenttistä eli niin pientä, että sitä on koneellisesti hankalaa käsitellä. Ilman koneita käsittelykustannukset nousevat korkeiksi.

- Tänä vuonna trooliveneeseen on muista vesistä noussut noin yksitoistasenttistä toissakeväistä muikkua. Kalan koko ei ole kasvanut, vaikka sää on lämmin ja ravintoa pitäisi olla vesissä enemmän. Kolme- tai neljävuotinen muikkukin on kasvanut vasta kolmeentoista senttiin. Kiloissa kalaa nousee paljon, mutta kun sille ei ole jatkomarkkinoita, ollaan jouduttu rajoittamaan vetoja, harmittelee Ari Partanen.

Partasen mielestä olisi hyvä, jos joku tutkisi tarkemmin syitä Saimaan muikun pienuuteen.

- Onko Saimaan vesissä muikulle ravintoa liian vähän vai muikkukanta liian suuri? Jos kanta on liian suuri, muutamat harvat kalastajat eivät kantaa pysty tarpeeksi pienentämään. Nyt näyttää siltä, että tulossa voi olla muikkukannan luontainen romahdus kuten 80-luvulla. Siitä muikkukanta lähtee sitten hiljakseen nousuun ja muikun koko taas kasvaa.

Osa kalastuskunnista on hoputtanut kalastajia liikkeelle kalakannan rajoittamiseksi. Puumalalainen Antti Laine epäilee, pystytäänkö suurilla vesialueilla pelkästään kalastamalla kantaa supistamaan tarpeeksi.

- Vaikka jollakin alueella pyydettäisiin kalaa tehokkaasti, pienemmiltä järvialueilta siirtyy koko ajan kalaa lisää jo harvennetuille alueille. Puumalan vesialueet ovat karuja ja kallioisia, ja ravintoa ei ole suurille kalaparville tarpeeksi.

Koekalastuksella ei saatu muikulle lisää mittaa

Iltapäivän koekalastuksessa troolia vedettiin Saimaan Lietvedellä noin puolentoista kilometrin matka. Lyhyellä vedolla kalaa peräpussiin ui kolmisensataa kiloa, mutta miesten pettymykseksi muikku oli edelleen kooltaan pientä.

- Jo lokit veneiden perässä kertoivat, että hottamuikkua on joukossa, kun verkot laskee kalaa läpi. Näyttää siltä, että lämmin kesä ei ole ainakaan Lietvedellä vaikuttanut muikun kokoon juuri lainkaan. Parikesäinen on jäänyt kasvultaan pieneksi, suurimmillaan kapoisaksi yksitoistasenttiseksi, ihmettelee kalastaja Antti Laine.

Perattua pientä muikkua kaivataan kyllä kaupan kalatiskille. Pienen muikun käsittely koneellisesti on hidasta työtä ja hävikki on suuri, jos muikun koko vaihtelee paljon. Päivässä pienellä koneella perkaa noin parisataa kiloa, joten kalalle tulee hintaa, laskeskelee Antti Laine.

Päivän kalasaalis laittaa mietteliääksi. Pitkään Saimaalla kalastanut Ari Partanen ei uusista kalareissuista Puumalan vesillä innostu.

- Tämän perusteella ei kannata tulla muikun perään ainakaan Lietvedelle. Tosin jokunen pyyntipaikka Puumalan vesillä kiinnostaa vielä kokeilla ennen syksyä ja muikun kutuaikaa. Muikun kutuaikaan kun kaupaksi mädin takia menee pienempikin kala.

- Tänäkin vuonna olen varannut lomaa Vekaransalmen lossinkuljettajan hommista kuukauden verran muikun kutua varten, naurahtaa Ari Partanen kalareissun lopuksi Puumalan satamassa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo