Suikki Jääskä iloitsee kaksikymppisen Rytmi-Instituutin suosiosta

Musiikkimies Suikki Jääskä oli mukana perustamassa populaarimusiikin keskusta Seinäjoelle. Kuningasajatuksena ollut työ ihmisten luovuuden kehittämiseksi ei kuitenkaan valmistu koskaan.

musiikki
Suikki Jääskä pitää kaikenlaisesta musiikista.
YLE Pohjanmaa

Populaarimusiikin keskus Rytmi-Instituutti perustettiin Seinäjoelle kaksi vuosikymmentä sitten. Kaksikymppisen taival ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

- Onneksi olemme aina löytäneet tiemme oikeiden ihmisten puheille, jotka ovat kanssamme laukaisseet haastavatkin tilanteet, kehaisee Rytmi-Instituuttia perustamassa ollut Suikki Jääskä.

- Tärkeätä on ollut myös osata olla ajassa mukana ja löytää toiminnalle uusia suuntia, toteaa Suikki Jääskä, joka edelleen toimii Rytmi-Instituutin hallituksessa.

Musiikki on tunnetiloja

Eteläpohjalaiset ja viime vuosina myös Etelä-Suomen musiikintekijät tuntevat Suikki Jääskän sekä musiikin tekijänä että sen taltioijana.

- Mikin toisella puolella olemisesta on hyötyä myös sen toisella puolella, naurahtaa nykyisin Master Recording -yhtiössään toimiva Jääskä.

Työn kautta tutuksi ovat tulleet eri musiikin lajit ja artistit. Suosikkimusiikin sijasta ammattilainen lähestyy musiikkia tunnetilojen ja tunnetasojen välittämisen kautta.

- Musiikin kautta välittyy viesti ihmiseltä toiselle ja äänitystilanteessa pyritään sekä luomaan että taltioimaan juuri tuo hetki, kertoo Suikki Jääskä.

Äänitystilanteessa pyritään jutustelemaan niitä näitä, jotta artisti unohtaisi jännittää.

- Sitten, kun itsellä on karvat pystyssä tietää, että artistin tulkinta puhuttelee muitakin, sanoo Jääskä.

Tekniikka luo ja tuhoaa

Viime vuosina äänitystekniikka on kehittynyt paljon. Äänitysstudiot ovat myös tulleet koteihin aina levyjen tekemistä myöten.

- Nykyisin on niin helppoa tehdä musiikkia, että joskus sisältö unohtuu, murehtii Suikki Jääskä.

Musiikintekemisen helppouden myötä sen tekijöiden itsekontrolli on heikentynyt.

- Olen joskus joutunut jollekin sanomaan, että tässä äänityssessiossa palaa rahaa nyt hukkaan, kertoo Jääskä.

- Pitäisi miettiä sitäkin, onko esiintyjällä todella jotain sanottavaa, Suikki Jääskä lisää.

Tietotekniikan avulla huonostakin artistista voidaan tehdä hyvä. Tai ainakin parempi.

- Tekniikan avulla voidaan vaikka virittää laulaja oikeaan säveleen. Mutta onko siinä mitään järkeä, jos muusikoilla ei ole aikomustakaan näyttää kykyjään, vaan musiikki pannaan hiirellä paikoilleen, pohtii Suikki Jääskä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa