1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palosaari

Palosaaren kirkon henki on säilynyt jo sata vuotta

Vaasassa Palosaaren kirkko täyttää sata vuotta. Aikanaan se on ollut niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten työläisten ja merimiesten tärkeä kohtaus- ja hiljentymispaikka. Kirkon kansainvälinen henki on säilynyt.

Palosaari
Palosaaren kirkko
Kirkko entisöitiin alkuperäiseen asuunsa 1980-luvun lopulla. -70-luvulla mm. kirkon kuoriseinät maalattiin tummanruskeiksi. Kuvassa on rovasti Jouko Saraste.Hans-Mikael Holmgren / YLE

1900-luvun alussa Vaasan Palosaaren köyhissä tehdaskortteleissa heräsi tarve omalle kirkolle. Hurjimmissa suunnitelmissa kirkosta luonnosteltiin jopa tuhatpaikkaista, mutta lopulta siitä tehtiin noin 400-paikkainen rakennus. Alkujaan rakennus ei ollutkaan kirkko vaan rukoushuone Betania, kunnes vuonna 1913 se muutettiin Turun arkkihiippakunnan päätöksellä kirkoksi.

Ensimmäinen jumalanpalvelus pidettiin Palosaarella 4. syyskuuta 1910 eli tulevana lauantaina päivälleen sata vuotta sitten. Kirkollisten tapahtumien lisäksi rakennuksessa pidettiin runsaasti erilaisia kerhoja ja järjestettiin harrastetoimintaa.

- Tämä oli edistyksellinen kirkko siinä, että kirkkosalin yhteyteen rakennettiin kaksi salia, joissa aloitettiin laajamittaista kerhotoimintaa. Kirkonkerhot olivat suosittuja, koska muualla ei juuri vastaavaa toimintaa järjestetty. Erityisesti puuvillatehtaan nuoria naistyöntekijöitä kehotettiin hakeutumaan kirkon kerhoon, kun heitä saateltiin Vaasaan töihin. Perhe saattoi olla rauhallisin mielin, kun oltiin seurakunnan yhteydessä, kertoo Vaasan suomalaisen seurakunnan rovasti Jouko Saraste.

Palosaaren kirkkoa leimaa kansainvälisyys

Jo 1900-luvun alkupuolella Vaasaan hakeutui työläisiä myös Suomen rajojen ulkopuolelta, lisäksi vilkas satamaliikenne toi kaupunkiin monia kulttuureita. Palosaaren kirkko oli muun muassa työläisten ja merimiesten kokoontumispaikka. Tänä päivänä kirkossa pidetään kansainvälisiä messuja, mikä sopii Palosaaren henkeen.

- Palosaarella on aina hengitetty ulospäin, aina kuljettu ympäri maailmaa Palosaarelta, ja sillä tavalla Palosaarelle on ollut luontevaa tämä kansainvälisyys. Täällä ei ole koskaan toisen näköisiä ihmisiä hämmästelty ja ihmetelty, vaan on aina eletty rinnakkain. Se, että kansainvälinen toiminta on koettu täällä omaksi, on hyvin luontevaa palosaarelaisuutta, Saraste sanoo.

Lisäksi Palosaaren kirkossa järjestetään tänä päivänä erikoismessuja nuorille ja maahanmuuttajille. Kirkon 100-vuotisjuhlaa vietetään lauantaina 4. syyskuuta kaksikielisessä virsi-illassa, juhlamessu pidetään sunnuntaina. Juhlan kunniaksi messun jälkeen julkistetaan myös Palosaaren kirkon historiikki.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Heidi-Maria Harju