Ammattiopisto kaipaa ohjeistusta lävistyskieltoihin

Lävistyskorujen käyttöön kaivataan ohjeistusta Kouvolassa. Lävistyskorukieltoihin suhtaudutaan pääsääntöisesti tyynesti Kymenlaakson ammattiopistoissa.

lävistys
Tyttö poistaa lävistyskorua peilin ääressä
Hiusalan opiskelija poistaa huulilävistyskorua ennen asiakaspalvelun tuntiaYle / Anna Huittinen

Sekä Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto että Kouvolan seudun ammattiopisto kieltävät lävistyskorujen käytön hygieniasyistä tietyillä aloilla.

KSAO:ssa kielto koskee sosiaali- ja terveysalaa sekä ravitsemusalaa. Ekamissa lävistykset on kielletty ravitsemus- ja talousalan sekä hiusalan opiskelijoilta. Lisäksi molemmissa ammattiopistoissa opettaja voi arvioida kiellon tarpeen tilannekohtaisesti, jos esimerkiksi työturvallisuus uhkaa vaarantua.

Opetusalajohtaja Eeva Sahlman KSAO:sta kertoo, että oppilaat suhtautuvat kieltoihin pääsääntöisesti ymmärtäväisesti. Hän kaipaisi kuitenkin Opetushallitukselta ohjeistusta asiasta, sillä käytännöt ovat alueellisesti kirjavia. Sahlmanin mielestä oppilaat ovat tällä hetkellä valtakunnallisesti epätasa-arvoisessa asemassa.

Opetushallituksesta kerrotaan, että yleispäteviä ohjeita lävistyksistä on mahdotonta antaa, koska koulutusohjelmien toteutustavat vaihtelevat paljon alueittain.

Häivekorulla lävistys piiloon

Osassa kouluista sallitaan lävistyskiellosta huolimatta erityisten huomaamattomien häivekorujen käyttö. Esimerkiksi Kouvolan seudun ammattioppilaitoksen hiusalan opiskelijat saavat pitää häivekoruja asiakaspalvelutunneilla, kertoo hiusalan lehtori Tarja Korjus.

- Opiskelijat itse toivat esiin tämmöisen vaihtoehdon, jos voisi olla tämmöisiä häivekoruja. Korut ovat hyvin huomaamattomia ja sen me olemme sitten sallineet. Pääasia ettei asiakaspalvelutilanteessa näy isoja ja näyttäviä lävistyksiä.

Hiusalan opiskelija Anu Korkka on tyytyväinen häivekoruihinsa.

- Mulla on normaalisti tässä huulessa semmonen rengas ja tässä ylähuulessa madonnakoru ja sit on nenässä pieni tappi. Häivekoruilla ne saa piiloon. Reiät pysyy naamassa eikä mene tukkeeseen, mutta ei ole muille sellasta esteettistä haittaa.

Lävistyskieltoasia nousi esille, kun apulaisoikeusasiamies nuhteli Turun ammatti-instituuttia liian tiukasta lävistyskorukäytännöstä.