1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kongon joukkoraiskauksen uhriluku kasvaa

Kongon demokraattisessa tasavallassa hiljattain tapahtuneen joukkoraiskauksella on huomattavasti enemmän uhreja kuin alunperin luultiin. YK:n mukaan raiskatuksi on ilmoittanut joutuneensa yli 240 naista ja lasta, kun viime viikolla ilmoituksia oli tullut 154.

Raiskaukset tapahtuivat heinä-elokuun vaihteessa Kongon itäosassa sijaitsevan Luvungin kaupungin alueella sen jälkeen, kun kapinalliset olivat vallanneet kaupungin. Avustusjärjestöt syyttävät raiskauksista naapurimaan Ruandan hutukapinallisia ja paikallisia Mai Mai -taistelijoita.

Alueella olevia YK:n rauhanturvajoukkoja on arvosteltu ankarasti, koska ne eivät kyenneet estämään tapahtunutta. Rauhanturvajoukkojen tukikohta sijaitsee noin 30 kilometrin päässä tapahtumapaikasta, mutta joukot sanovat kuulleensa raiskauksista vasta viikko tapahtumien jälkeen.

YK:n turvallisuusneuvosto vaati viime viikolla oikeutta raiskausten uhreille ja kehotti rauhanturvajoukkoja parantamaan yhteydenpitoa paikallisen väestön kanssa. Rauhanturvaajat sanovat nyt tihentäneensä partiointia alueella.

YK:lla on Kongossa 20 000 rauhanturvaajaa, eli enemmän kuin missään muussa maassa. Maailmanjärjestöä johtava Ban Ki-moon on pääsihteerikaudellaan korostanut erityisesti siviilen suojelun ja seksuaalisen väkivallan vastaisen työn merkitystä.