Kirjailijasta tuli duunari

Nykykirjailija loikkii eri identiteettien välillä. 2000-luvulla romanttiset mielikuvat kirjailijan ammatista ovat tehneet tilaa näkemykselle kirjailijasta duunarina ja yrittäjänä.

Kirjallisuudentutkija ja äidinkielenopettaja Elina Jokisen väitöstutkimuksen mukaan kirjojen kirjoittaminen nähdään nykyisin ammattina muiden joukossa. 90-luvulle asti kirjailijan työ oli samalla tavalla romantisoitua kuin muukin taiteellinen toiminta.

- 90-luvulla taiteen pyhyys alkoi järkkyä ja kilpailutalouden diskurssi nousi esiin. Myös taiteilijakunnan elättämiseen valtion apurahoilla alettiin suhtautua hyvin kriittisesti, Jokinen kuvailee.

Jokisen mukaan kirjailijakuva on murtunut selvästi 2000-luvulle tultaessa.

- Kirjailijuus on kirjoittavan ihmisen ammatti, kenen tahansa valittavissa ja kuin mitä tahansa toimistotyötä. Kirjailijan työstä puhutaan duunari- ja yrittäjätermein sen sijaan, että korostettaisiin neroa boheemitaiteilijaa.

Julkisuusvaatimus on kasvanut

Kirjailijat ovat myös itse vaikuttaneet uuden ihanteen muodostumiseen.

- Kirjailijat ottavat usein kantaa yrittäjän näkökulmasta ja heillä on hyvin arkirealistinen käsitys työstään, Jokinen huomauttaa.

Helsinkiläinen kirjailija, runoilija, toimittaja ja viiden lapsen isä Tomi Kontio tunnistaa murroksen. Hän loikkii itse eri identiteettien välillä.

- Runoilijana olen hieman mystinen ja boheemi Baudelairen ja muiden romantiikkojen perillinen. Lehtikirjoittajana pyrin olemaan iskevän realistinen, lastenkirjailijana taas mielikuvitusrikas lapsuuteen palaava hahmo, Kontio kuvailee.

Lähes kaksikymmenvuotisen kirjailijauransa aikana Tomi Kontio on kokenut myös julkisuusvelvoitteen vahvistumisen.

- Minua yllätti jo vuonna -93 kun julkaisin esikoisteokseni, että minulta edellytettiin esiintymistä. Sittemmin se on vain voimistunut. Nykyään kirjailijan on lähes pakko esiintyä ja markkinoida itseään, Kontio sanoo.

Elina Jokisen kirjallisuuden väitöstutkimus Vallan kirjailijat. Valtion apurahoituksen merkitys kirjailijoille vuosituhannen vaihteen Suomessa tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina. Tutkimus perustuu vuonna 2005 toteutettuun laajaan kirjailija- ja päättäjäkyselyyn.