1. yle.fi
  2. Uutiset

Papukaijaherra Arvi karkasi Viikin metsiin

Intian kaulanauhapapukaija Arvi päätti kolme viikkoa sitten kokeilla siipiään ulkomaailmassa. Helsinkiläiset ovatkin viime päivinä nähneet ja kuulleet kotimaisia kottaraisia harvinaisemman linnun Viikin pelloilla ja metsiköissä ulkoillessaan.

Viikki
Intian kaulanauhapapukaija
Kuvan kauluskaija on lemmikkilintu, mutta Keski-Euroopassa laji elää jo luonnonvaraisena kaupungeissa.Arto Hietanen

Arvi karkasi Herttoniemestä omistajansa Arto Hietasen auki jättämästä tuuletusikkunasta. Hietanen antaa normaalistikin kaijojensa oleilla vapaasti olohuoneessa.

– Ikkunan edessä on ollut koko kesän bambuverho, mutta nyt Arvi ja toinen papukaijani, naaraspuolinen Helmi nakersivat nokillaan siihen reiän ja karkasivat pihalle. Helmin sain pihalta kiinni, mutta Arvi karkasi.

Tuntomerkit: vihreä höyhenpeite, kimakka ääni

Hietanen laittoi ilmoituksen Karkulaiset.fi -nettisivustolle ja saikin jo parin päivän päästä tietää lintunsa viihtyvän Viikin Gardenian lähistöllä.

– Siellä taitaa olla linnulle hyvät olot, paljon puita ja vielä puimatonta viljaa.

Hietanen on käynyt kaksi kertaa itse etsiskelemässä lintua Viikissä, mutta lintu ei ole näyttäytynyt hänelle.

– Sen kyllä tunnistaa kun sen näkee ja kuulee. Arvi on vihreä ja sillä on kaulassa musta rengas. Nokka on punainen ja ääni kimakka. Luulisin sen aiheuttavan aikamoista ihmetystä tuolla luonnossa.

Hietasella ei ole aavistustakaan miten hän saa karkulaisen kiinni. Toiveena on, että se ilmojen viiletessä hakeutuisi Viikin lehmien navettaan. Sieltä se olisi helpompi saada haavilla kiinni.

Arvi ei ole ainoa Suomen luonnossa lentelevä papukaija. Karkulaiset -sivustolta löytyy neljä muutakin kateissa olevaa papukaijaa.

Papukaija voi lämpimässä säässä selviytyä Suomen luonnossa, mutta kastuminen tai pedot voivat koitua sen kohtaloksi.

– Toivotaan, ettei haukka koidu Arvin kohtaloksi, pohtii Hietanen.

Karkulaiset.fi -sivustolla useita papukaijoja

Papukaijat karkaavat omistajiltaan herkästi. Karkulaiset.fi -sivustolla omistajat etsiskelevät useita lemmikkejään. Karkulaiskaijat ovat päätyneet otsikoihin myös aikaisemmin. Tänä vuonna julkisuuteen ovat päässeet muun muassa Rovaniemellä nähty Kalle-papukaija ja Nastolassa nähty nymfipapukaija.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi