1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Punainen Risti

Ensiavun antamista ei pidä pelätä

Punainen Risti kannustaa antamaan rohkeammin apua onnettomuuden uhreille. SPR:n mukaan uhrin tilanne ei avun antamisesta yleensä enää pahene.

Ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinteen mielestä myös puhallus on tärkeää. Kuva: YLE

Suomen Punaisen Ristin ensiapukouluttajan Kristiina Myllyrinteen mukaan yleisin kysymys ensiapukursseilla on, uskaltaako apua antaa vai tekeekö jotain väärin.

– Jos ihminen ei reagoi millään tavalla, ensiavun antaminen ei hänen tilaansa yleensä voi enää huonontaa.

Myllyrinne kehottaa onnettomuuspaikalle sattuvaa ohikulkijaa ensin tarkistamaan, reagoiko uhri millään tavalla, hengittääkö hän ja sitten soittamaan heti hätäkeskukseen.

– Hätäkeskus pystyy antamaan hyvinkin yksityiskohtaisia ohjeita erilaisiin hätätilanteisiin, heidän ohjeillaan kyllä pärjää.

Myllyrinteen mukaan tärkeää olisi uskaltaa pysähtyä ja kysyä, tarvitaanko apua.

Painelu ei aina riitä

Suomessa ollaan parhaillaan päivittämässä elvytysohjeita. Tutkimusten mukaan maallikoiden tekemä paineluelvytys on usein riittänyt pelastamaan esimerkiksi sydänpysähdyksestä aiheuttamasta elottomuudesta. Tuntemattomalle ei siis ehkä välttämättä tarvitsisi antaa suusta-suuhun -tekohengitystä.

SPR:n Kristiina Myllyrinne on toista mieltä.

– Joskus painelu riittää, mutta toki on eri asia, onko ihminen saanut sydänkohtauksen vai onko hänet pelastettu vaikkapa vedestä. Jos hengitys on estynyt, puhalluselvytys on myös tärkeää.

Suomen Punainen Risti kouluttaa vuosittain 130 000 ihmistä ensiapukursseillaan.