1. yle.fi
  2. Uutiset

Poronlihan hinta noussee ylöspäin

Poromiehen leipä saattaa hiukan leventyä tänä syksynä. Paliskunnat eivät ole vielä aloittaneet hintaneuvotteluja suurjalostajien kanssa, mutta arvioiden mukaan hinta pysyy vähintäänkin viime vuoden tasolla.

poronliha
Poronlihaa pakkauksissa
YLE / Teija Lassi

Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Knuuti uskoo, että niin sanotun karvakilon verollinen hinta on vakiintumassa kahdeksan euron paikkeille. Knuutin mukaan markkinoiden näkymät ovat hyvät, eikä ainakaan taannoista poronlihan hinnan romahdusta tarvitse pelätä.

- Jalostajat ovat ilmoittaneet, että suuria varastoja ei ole tällä erää olemassa ja lihamenekki on ollut kohtuullisen hyvä. Niin tuottajat kuin jalostajatkin lähtevät valoisin mielin syksyyn.

Knuuti povaa lihalle myös hienoista hinnannousua.

- Yleisesti ottaen lihan hinta on noussut myös muiden artikkelien, kuten naudan-, sian- ja lampaanlihan osalta. Tätä taustaa vasten on perusteltua odottaa, että poronlihan hintakin nousee.

Rovaniemen Poikajärven paliskunnan poroisäntä Veikko Heiskari sanoo lähtevänsä hyvillä mielin ensi viikolla aloitettaviin neuvotteluihin ostajien kanssa.

- Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, että poronlihalla on kysyntää. Sitä on helpompi lähteä kauppaamaan, kun ostajallakin on kiinnostusta ostaa.

Teurasmäärä vakiintunut sataan tuhanteen

Syys-lokakuun vaihteessa alkavalla poroerotuskaudella teurastetaan arviolta noin 100 000 poroa, joka tarkoittaa yhteensä reilua paria miljoonaa kiloa poronlihaa. Knuutin mukaan niin lihan hinta kuin teurasmäärätkin näyttävät vakiintuneen.

- Sille parille miljoonalle kilolle näyttää olevan vakiintunut ostajakunta Suomessa. Se on tietyn ajan tuote, eikä siitä sellaista bulkkituotetta tule, jollaista voisi toimittaa ympäri vuoden.

Poroisäntä Heiskarin mukaan pienentyneet teurasmäärät johtuvat pedoista ja luonnon olosuhteista. Esimerkiksi Kemi-Sompion paliskunnassa saatiin viime vuonna jopa 2000 teurasta vähemmän kuin sitä edeltävänä vuonna.

- Huippumääriä ei saada tänäkään vuonna, mutta hyväkuntoisia porot sentään ovat.

Hintaneuvottelut isojen ostajien, kuten Lapin Lihan, Veljekset Rönkän ja Kemijärven Kauppapaikka Koivuniemen kanssa alkavat tulevalla viikolla.

Paliskuntien hallitukset esittävät hinnat syyskokouksille syyskuun 20. päivän tienoilla. Pian sen jälkeen alkavat ensimmäiset erotukset ja poromiesten palkkapäivät.

Lähteet: YLE Lappi / Suvi Kivelä

Lue seuraavaksi