1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nimilautakunta (Suomi)

Leopardivuori, Rebel ja Shakkinen eivät kelvanneet

Pohjois-Karjalassa tehdään vuosittain 70 - 80 sukunimenmuutosta, jotka eivät liity siviilisäädyn vaihtumiseen. Maistraatti voi myöntää luvan käyttää äidin tai isoäidin tyttönimeä, mutta mutkikkaammissa tapauksissa lausuntoa on haettava nimilautakunnasta.

Nimilautakunta (Suomi)
Häät
YLE24 / Meri Herttua

Uuden sukunimen voi saada joko oman suvun vanhoista nimistä tai keksimällä täysin uuden nimen. Varsinkin jälkimmäisissä tapauksissa tulee ilmi paljon sellaisia nimiä, jotka aiheuttavat kulmakarvojen kohottelua tietosuojavaltuutetun alaisuudessa toimivassa nimilautakunnassa.

- Useimmat runollisetkin nimet menevät läpi, kunhan ne ovat nimikäytännön mukaisia. Esimerkiksi Haukansilmää ja Leopardivuorta emme kuitenkaan puoltaneet, nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki sanoo.

Ketomäen mukaan nimilautakunnassa joudutaan usein miettimään, mitä kieltä haettavat uudet sukunimet ovat - jos ne ylipäänsä ovat mitään kieltä. Lautakunnalta ovat tänä vuonna saaneet rukkaset esimerkiksi sellaiset nimet kuin Karaes, Tegora, Benneth, Tukker, Duns, Hos ja Ehnn.

- Jos "Ehnn" olisi jotakin kieltä, se olisi varmaankin ruotsia, mutta eihän ruotsissa ole tuolla tavalla kahta n-kirjainta sanan lopussa.

Myös latinankieliseen sanontaan viittaava Vici sekä englannissa kapinallista tarkoittava Rebel kuuluvat sellaisiin nimiin, joita nimilautakunta ei hyväksynyt.

Toisinaan lautakunta asettuu kielteiselle kannalle sen vuoksi, että haettava nimi on jo jonkin yrityksen tai tuotemerkin käytössä. Esimerkiksi Aryana (yrityksen nimi) ja Ritmo (automalli) torjuttiin tällä perusteella.

Suvun vanhoista nimistä haetaan nostalgiaa

Oman suvun vanhoista nimistä otetaan useimmiten käyttöön äidin tai mummon tyttönimi. Tällöin riittää maistraattiin tehtävä hakemus. Sitä vanhempien nimien käyttöönottoa varten on pyydettävä lausunto nimilautakunnasta.

- Yleensä nimilautakunta puoltaa hakemuksia viidenteen tai kuudenteen sukupolveen asti, sitten on vaikeampaa, Pohjois-Karjalan maistraatin päällikkö Lea Iivonen sanoo.

Iivosen mukaan Pohjois-Karjalassa on ollut tänäkin vuonna tapauksia, joissa otetaan uudelleen käyttöön suvun vanha nimi. Monesti se tarkoittaa paluuta esi-isien vierasperäiseen nimeen, joita vielä sata vuotta sitten suomalaistettiin urakalla.

Kaikki vanhat nimet eivät kuitenkaan kelpaa nimilautakunnalle. Esimerkiksi vanhoista kirkonkirjoista löytyviä väärin kirjoitettuja muotoja ei yleensä puolleta. Näin ollen Kosonen ei voi muuttaa nimeänsä muotoon Kosoin tai Kauppinen muotoon Cauppin.

Avioparit tukeutuvat perinteisiin

Siviilisäädyn muuttuessa ihmiset päätyvät itse keksittyjä nimiä perinteisempiin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi naimisiin mennessään valtaosa aviopareista päätyy valitsemaan miehen nimen, kerrotaan Pohjois-Karjalan maistraatista.

Muista vaihtoehdoista omien sukunimien säilyttäminen on tullut yhä suositummaksi. Sen sijaan yhdistelmänimen tai naisen sukunimen valitseminen on harvinaista.

Myös mies saa halutessaan ottaa yhdistelmänimen, mutta ainakaan Pohjois-Karjalassa kukaan ei ole niin tehnyt tämän vuoden aikana. Toisinaan avioparit muodostavat kokonaan uuden nimen puolisoiden vanhojen nimien pohjalta.

- Joskus sellaiset nimet sopivat ihanan hyvin, maistraatin päällikkö Lea Iivonen sanoo.

Nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki muistelee erään avioparin suunnitelleen Shakkinen-nimeä yhteiseksi sukunimekseen.

- Se muistuttaa Sh- ja Tz-alkuisia sukunimiä, joita meillä on. Shakkinen ei kuitenkaan sovi meidän nimistöömme, joten emme puoltaneet sitä, Ketomäki sanoo.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Veli-Pekka Hämäläinen

Lue seuraavaksi