Alavus ja Töysä yrittävät urheasti yhteen

Alavuden ja Töysän mahdollisen kuntaliitoksen esiselvitys on valmistunut. Valtuustokäsittelyyn selvitys etenee tämän syksyn aikana. Tavoitteena on kuntaliitos vuoden 2013 alusta lähtien.

Alavus
Töysän vaakuna pysynee myös uuden kunnan tunnuksena.
Alavus ja Töysä tähtäävät kahden kunnan liitokseen. Kuvaus ja leikkaus: Olli Koski (kesto: 1.36)

Alavus ja Töysä ovat jo pariin kertaa joutuneet perääntymään kuntaliitoshaaveissa. Neljän kimppa Ähtärin kanssa tyssäsi ja viimeksi kolmen kunnan kimppayrityksen torppasi Kuortane. Nyt yritetään sitten kahdenkauppaa.

Yhteinen työssäkäyntialue

- Töysä ja Alavus muodostavat yhteisen työssäkäynti- ja asiointialueen. On luontevaa selvittää kuntaliitoskuvioita, sanoo Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää.

- Tällä hetkellä kuntaliitokseen ei ole pakkoa. Uudella kuntaliitosselvityksellä tähdätäänkin tulevaisuuteen. Isommassa yksikössä on enemmän pelimerkkejä palvelujen järjestämiseen ja se on myös vetovoimaisempi asuntoalueena, sanoo Töysän kunnanjohtaja Terttu Liesmäki.

Hallinnollinen keskus tuskin Tuurin turistirysään

Sekä Alavuden että Töysän keskustoista on yhtä pitkä matka alueen suurimpaan turistirysään eli Keskisen kyläkauppaan. Alavus lienee kuitenkin luontevampi uuden kunnan pääpaikka kuin esimerkiksi Töysä tai sen kuuluisin kylä Tuuri.

-Muilta liitoskunnilta saadun palauteen perusteella teknisesti ja juridisesti olisi selkeintä lakkauttaa yksi kunta ja liittää se toiseen kuntaan. Mutta kaikki vaihtoehdot ovat vielä puntaroitavana, muistuttaa kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää.

Syksy on kuntalaisten kannanottojen aikaa

Kuntaliitos toisi valtion porkkanarahaa kaksi miljoonaa euroa. Kuntalaisille osoitetulla palautekyselyllä kaikilla on mahdollisuus vielä ottaa asiaan kantaa.

-Toivomme, että seuraavan parin kuukauden aikana kansalaiskeskustelu oikein velloisi ja marraskuun valtuustoissa poliitikot sitten ottaisivat asian päätettäväkseen, kertaa aikataulua Ala-Mäenpää.

Realistisena tavoitteena on Alavuden ja Töysän kuntaliitos vuoden 2013 alusta lähtien.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Anri Koski