1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sienet

Lähiruokaa hitaasti ja muodikkaasti

Meri-Lapissa opetellaan viikonloppuna syömään trendikkään kiireettömästi ja lähiruokaa suosien. Järjestyksessään kuudennet ruokamessut alkoivat perjantaina teemalla "slow food".

sienet
Ruokamessuilla kokattiin muun muassa paellaa.
Janne Sarajärvi ja Veli-Antero Öqvist kokkaavat ruokamessuilla paellaa paikallisista aineksista.YLE / Antti Koskela

LähiruokaLappi ry:n puheenjohtaja Sirkka Lääkkö sanoo, että kahden päivän messuilla odotetaan käyvän nelisentuhatta vierasta perjantaina ja lauantaina.

Teema "slow food" viittaa vierasperäisestä nimestään huolimatta ihan lähiseuduille. Merilappilaisia halutaan nimittäin kannustaa suosimaan paikallisista raaka-aineista kiireettömästi laitettua kotiruokaa.

Näytteilleasettajia on kaikkiaan 55.

Piispan ja kirkkoherran sapuskaa ennen saarnaa

"Valkosipuli-Matti", Matti Männikkö on messujen ja markkinoiden kävijöille tuttu. Tuotteiden esittelyssä on vauhtia, vähän entisaikojen markkinoiden tyyliin. Meri-Lapin ruokamessuilla Matin koju on heti B-hallin ovisuussa.

Mitä piispa ja kirkkoherrakin syövät ennen saarnaa?

- Siinä on valkosipulihyytelöä ja valkosipulimajoneesia. Hyytelö on muuten sellaista, ettei sitä osaa tehdä kukaan muu, Matti kertoo, ja tarjoaa lisää maistiaisia:

- Otapa tuosta, ei muikkua vaan kilohailia Suomenlahden etelärannalta. Ja tuota valkosipulimajoneesia kun panet grillimakkaran päälle, niin se on kuin sisäfilettä!

Sienivalistusta tarvitaan

- Sienet on myrkkyä, sanoo rouva, joka ei sieniä syö. Sen sijaan hänen ystävänsä kertoo syövänsä sieniä, ja keräävänsä itse haaparouskua, kangasrouskua...

Kemiläinen Marjukka Romppanen sienipöytänsä takana on hänkin jo tuttu monille. Pöydällä on pussitettuja, eri tavoin käsiteltyjä sieniä, ehkä viittätoista eri lajia, osa haettu Norjan tuntureilta. Kaikki kauppasieniä, varmasti turvallisia.

- Se vaan on tuo asenne lujassa monilla. Ja saattaa tietysti vaikuttaa sekin, että sieniä ei osata käyttää, pitäisi opetella uutta, Marjukka arvelee.

Lauantaina kilpaillaan

Ruokamessuilla ammattiopisto Lappian kondiittorioppilaat pitävät lauantaina kakkukisan, ja sokkokokki-tyyppisessä kisassa kansanedustajat Johanna Ojala-Niemelä ja Hannes Manninen valmistavat ruokaa tavallaan "prima vista", eli he eivät vielä tiedä, mitä pitää kokata. Sokkokokit aloittavat klo 13.

Lappian kalatalousopiskelijoiden muurikassa lohipaellaa, katkaravun pyrstöjä ym. joten kisailua ei tarvitse seurata tyhjin vatsoin. Nimittäin testasin, ja hyvää oli. Erittäin hyvää.

Lähteet: YLE Perämeri / Antti Koskela

Lue seuraavaksi