1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koira

Tarkin kirsu vie voiton huumekoirien mestaruuskisoissa

Maan tarkkavainuisimmat huume-etsintäkoirat ottavat toisistaan mittaa Hollolassa. Torstaista lauantaihin 4. syyskuuta kestäviin kisoihin osallistuu 27 koirakkoa eri viranomaistahoista kuten poliisista, tullista ja rajavartiolaitoksesta. Koirat ovat merkittävässä roolissa myös tositilanteissa, kun huumausainerikoksia selvitetään.

Koira on etsinnässä verraton apuri, sillä sen hajumuistiin voi tallentua jopa kaksituhatta eri hajua. Kuva: YLE / Juha-Pekka Huotari

Häntä heiluu ja kuono tuhisee, kun saksanpaimenkoira Hidalgo tutkii läpi ajoneuvoja Messilässä. Jokaiseen kohteeseen on piilotettu katukaupasta takavarikoituja huumausaineita kuten amfetamiinia tai kokaiinia.

Meneillään oleva mestaruustaisto on koirakon ensimmäinen, kertoo ohjaaja, Etelä-Savon poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Markus Rauhala. Toisena kisapäivänä, ajoneuvoetsinnän jälkeen luottoa koiraan löytyi.

- Koira etsi hyvin ja tarkasti kaikki kohteet. Siellähän oli mönkijä, traktori ja panssarivaunu. Ihan tyytyväinen olin, koska koira etsi ja löysikin jotakin sieltä, Rauhala kertasi suorituksen jälkeen.

Tuhansia huume-etsintöjä vuodessa

Tänä vuonna kahdennettatoista kertaa järjestettävät virkahuumekoirien SM-kisat kokoavat ensi kertaa koirakoita kaikista viranomaistahoista eli poliisista, rajavartiolaitoksesta, tullista, puolustusvoimista ja rikosseuraamuslaitoksesta.

Kilpailun järjestää Suomen poliisikoirayhdistys.

Suomessa viranomaisilla on käytössään yhteensä noin 240 huume-etsintöihin koulutettua koiraa. Tehtäviä näillä riittää.

- Vuositasolla poliisikoirilla on valtakunnassa tuhansia tehtäviä. Näistä 80 prosenttia liittyy nenänkäyttöön, onpa kyseessä sitten jäljestäminen, henkilöetsintä tai huume-etsintä. Vuosittain puhutaan tuhansista huumausaine-etsinnöistä, kertoo poliisikoiralaitoksen johtaja Mikko Maunuksela.

Yhteispeli ratkaisee

Virkakoirien arjesta kilpailu ei juuri eroa. Kirsu on kovassa käytössä, vaikka ei työtehtävissä ollakaan.

Koirat mittelevät muun muassa tottelevaisuudessa ja etsivät huumekätköjä esimerkiksi maastosta, ajoneuvoista ja matkalaukuista. Kilvan voittaa koira, jolla on tarkin kirsu.

- Täällä ei millään muulla tee mitään, paitsi koiran hyvällä hajuaistilla. Lisäksi hteistyön pitää pelata. Kun koira ilmaisee kätkön, ohjaajan pitää osata se ilmoittaa, sanoo kilpailun johtaja, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Miikka Ounila.

Kilpailun voittaja selviää lauantaina syyskuun 4. päivänä. Ensikertalaiset kokelaat Markus Rauhala ja Hidalgo-koira uskovat pärjäävänsä.

- Pyritämme tekemään kaiken samalla tavalla kuin töissä. Silloin tulee hyvä tulos, sanoo Rauhala.