1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvanveisto

Arvopuu saa uuden elämän

Turun puistoista kaadetut puut saavat uuden elämän veistoksina Turun ammattikorkeakoulun LUMO-keskuksen Puistopuusta veistokseksi -kurssilla. Valmiit työt tuodaan näytteille Tuomiokirkon ympäristöön ensi viikolla.

kuvanveisto
Virve Hirsmäki Nousu-teoksensa kimpussa.Sannimari Tuomola.

Moottorisaha laulaa, kirves kalkkaa ja puulastut halkovat ilmaa kun Turun puistoista kaadetut arvopuut muotoutuvat taiteeksi Koroisten LUMO-keskuksessa. Syyskuun koleassa päivässä puhaltava pohjoistuuli ei kuvanveistokurssilaisten mielestä tunnu lainkaan kylmältä.

- Pikemminkin tässä tulee hiki, sanoo Timo O. Nenonen.

Omaa Juma lauta -teostaan työstävä taiteilija on veistänyt puuta ennenkin, muttei kuulemma ole porukan kokenein.

- Yksi meistä on puuseppä. Sillä on tainnut olla käsissä myös ne kaikkein vanhimmat puut vaikkei tämäkään mikään ihan nuori ole, sanoo Nenonen ja katsoo edessään makaavaa, monen metrin pituista puusuikeroa.

Ensikertalaiselle huikea kokemus

Kurssilla kaikki eivät ole kuvanveistäjiä. Fysiikkaa opiskeleva Virve Hirsmäki suojaa silmänsä suojalaseilla ja ottaa tukevan haara-asennon. Moottorisaha käynnistyy ja oma Nousuksi nimetty työ etenee taas muutaman lastun verran. Työ näyttää sujuvan helponoloisesti vaikka puuta työstää ensikertalainen. Työstettävänä olevat vanhat arvopuut pistävät välillä mietteliääksi.

- Kyllä siinä tuntee itsensä aika pieneksi, kun oikeasti miettii, miten arvokas tämä materiaali tässä on. Vuosirenkaita on ainakin 130, ajatteles sitä! sanoo Hirsmäki.

Kurssi on osa EU-hankkeita

Puistopuusta veistokseksi -kurssi on osa DEVEPARK- ja ProNatMat-hankkeita. Hankkeiden aikana Turussa muun muassa tutkitaan vanhan puumateriaalin säilytystä ja etsitään sille uusia käyttötapoja. Tietotaitoa tullaan viemään Suomesta muun muassa Viroon.

Suuret puut makaavat tekijöidensä armoilla Koroisilla vielä viikon verran.

- Takaisin synnyinsijoilleen eli Tuomiokirkon ympäristöön ja kaikkien nähtäväksi ne tuodaan ensi viikon perjantaina. kertoo kurssin ohjaaja Miika Karttunen.

Lähteet: YLE Turku / Sannimari Tuomola

Lue seuraavaksi