Terveydenhoito valintojen edessä

Suomalaisen terveydenhoidon entistä niukemmaksi käyvät resurssit suhteessa hoidon tarpeeseen ovat käynnistäneet kuumeisen pohdinnan priorisoinnista. Nyt pitäisi löytää keinoja löytää vastauksia vaikeisiin kysymyksiin.

terveydenhoito
Terveysaseman opaste punainen risti valkoisella pohjalla.
Yle

- Miten näitä päätöksiä tehdään ja kuka ne tekee? Ylipäätään se, kuinka tulevaisuudessa terveydenhoidon resurssit suunnataan mahdollisimman tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti. Siinä on miettimistä Suomessa, pohtii kehityspäällikkö Lauri Vuorenkoski Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta

Keskustelu muuttuu entistä tärkeämmäksi sitä mukaa, kun väestö vanhenee ja erilaisia hoitokeinoja tulee lisää.

- Pitää miettiä terveydenhuollon rajallisia resursseja, kuinka ne suunnattaisiin ja käytettäisiin niin, että potilaat tulisi oikeudenmukaisesti hoidettua, Vuorenkoski jatkaa.

Hoitoammattilaiset koulutusta vastaavaan työhön

Suurta huolta on herättänyt työn tehostamisen nimissä hoidettavat tehtävät, joita tehdään yhä vähenevillä voimavaroilla.

- Erityisesti pula sairaanhoitajista johtaa sellaisiin tehtäviin, joita hänen ammattitaidoillaan ei pitäisi tehdä. Sen sijaan tukipalveluiden osoittamineen siihen olisi järkevää, sanoo Paula Hakala vuodeosasto-hoidon päällikkö Hatanpään sairaalasta

Hakala kertoo, että tavoitteena olisikin, että hoitotyön sisältö ilman oheistoimintoja houkuttelisi mielekkyydellään väkeä "ei niin suositulle" alalle.

Alan houkuttelemien "valehoitajien" ja "-lääkärien" tie katkeaa ensi viikosta lähtien entistä varmemmin, kun hoitohenkilökunnan aitouden varmistamiseen laadittu terveydenhoitotyön henkilörekisteri Terhikki otetaan käyttöön.

Lähteet: YLE Tampere