Suomalaiset vahtivat laittomia maahantulijoita Kreikassa

EU:n rajoilla on saatu alkuvuonna kiinni huomattavasti aiempaa vähemmän laittomia maahantulijoita. Suomalaiset rajavalvojat osallistuvat parhaillaan Kreikan rajan valvontaan yhteiseurooppalaisessa operaatiossa.

Kotimaa
Rajavalvoja tutkii Kreikan karttaa.
Suomalaiset rajavalvojat osallistuvat Kreikan rajan laittoman maahantulon valvontaan yhteiseurooppalaisessa operaatiossa.YLE

Vielä pari vuotta sitten Kanarian saarten kautta Eurooppaan yritti yli 30 000 laitonta siirtolaista vuodessa. Kaikki eivät päässeet koskaan perille asti. Nyt laiton maahantulo Kanarian saarten kautta on lähes loppunut.

- Alkuvuoden aikana Kanarian merireitiltä on ilmoitettu vain 60 tapahtumaa. Käytännössä siellä laiton maahantulo on tyrehtynyt, kertoo EU:n rajavalvontaviraston Frontexin pääjohtaja Ilkka Laitinen.

Laittomien maahantulijoiden määrä vähenee toista vuotta peräkkäin. Alkuvuoden aikana laittomia EU:n alueelle tulijoita on otettu kiinni noin neljännes viime vuotta vähemmän. Syyksi epäillään kiristyneen valvonnan lisäksi Euroopan heikentyneitä työllisyysmahdollisuuksia.

Laittomien siirtolaisten pääväylä Eurooppaan on siirtynyt meriltä Turkin ja Kreikan maarajalle. Kreikan rajalla otetaan kiinni päivittäin 100-150 laittomasti EU:n alueelle pyrkivää ihmistä. Tammi-kesäkuun aikana Kreikan rajoilla otettiin kiinni 13 300 laitonta maahantulijaa. Vuotta aikaisemmin kiinni jäi 3 600 ihmistä.

- Tällä hetkellä Kreikan rajoilta tulee 90 prosenttia kaikesta laittomasta maahanmuutosta. Sinne on tullut siis selvä keskittymä, Laitinen sanoo.

Suomalainen koirapartio ja valvontavene

Huhtikuusta lähtien Kreikan rajalla on partioinut neljän hengen suomalainen koirapartio ja valvontavene. Maanantaina alueelle lensi valvontakone. Vastuu yhteisoperaatioissa kiinniotetuista kuuluu jäsenvaltioille, eikä Kreikan maine maahanmuuttajien kohtelussa ole kehuttava.

- Kun Frontex tehokkaasti valvoo rajoja, voi se johtaa siihen, että esimerkiksi turvaa tarvitsevat eivät pääse turvaan Eurooppaan. Frontex ei ole ihmisoikeusvalvoja, toteaa Pakolaisneuvonnan lakimies Ida Staffans.

Fronteksin pääjohtaja Ilkka Laitinen sanoo, että rajayhteistyön lähtökohtana on kansainvälisten sopimusten kunnioittaminen ja hädänalaisten auttaminen. Viraston toimivalta ei kuitenkaan oikeuta puuttumaan mahdollisiin jäsenvaltioden epäkohtiin turvapaikkakäsittelyssä.

Parannusta turvaahakevien asemaan odotetaan rakenteilla olevasta EU:n turvapaikkavirastosta. Tulevaisuudessa virasto osallistuu myös rajavalvontaoperaatioihin.

- Meillä on yhteinen interssi saada entistä kirkkaampi kuva siitä, mitä EU:n ulkorajoilla tapahtuu. Turvapaikkavirasto tulee olemaan jatkossa avainkumppanimme. Tarkoitus on laajentaa koulutusyhteistyötä, ja tulevaisuudessa turvapaikkaviraston henkilökuntaa osallistuu myös rajavalvontaoperaatioihin, Laitinen kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Keränen