Alppien jäämies Ötzi opastaa myös Suomen esihistoriaan

Alpeilta löydetyn jäämies Ötzin avulla voi saada vihjeitä myös Suomen esihistoriasta. Espoon kaupunginmuseon Ötziä esittelevässä näyttelyssä voi tutustua myös siihen, kuinka Suomessa elettiin viisituhatta vuotta sitten.

kulttuuri
Ötzin muumioitunut ruumis
Museo Archeologico Alto Adige / EPA

Espoon kaupunginmuseossa voi perjantaista lähtien tutustua Alpeilta löytyneeseen jäämies Ötziin. Näyttelyssä on esillä tutkimustietoa esimerkiksi Ötzin ulkonäöstä, vaatetuksesta ja ruokavaliosta. Jäätynyt Ötzi löytyi Alpeilta vuonna 1991.

Näyttelyssä kerrotaan myös siitä, kuinka Suomessa elettiin samaan aikaan kun Ötzi vaelsi Alpeilla. Museolehtori Ulrika Rosendahlin mukaan esimerkiksi nuolenkärjet tehtiin täällä samantyyppisellä tekniikalla.

- Toisaalta Suomen alueella elinkeinot ovat olleet toisenlaiset kuin alppimaisemassa. Täällä oli hyvin merellinen ympäristö, ja pääasiallisena toimeentulokeinona oli hylkeenpyynti ja kalastus. Ötzi puolestaan eli lähinnä maanviljelystä ja toki myös metsästyksestä, Rosendahl kertoo.

Museolehtori Rosendahlin mielestä Ötzi on siis hyvä keino miettiä myös paikallista historiaa.

- Meillä ei toki ole tutkittavana omaa jäämuumiota, mutta Ötzin avulla saamme vastauksia myös omasta esihistoriastamme, sanoo Rosendahl.

Ötzi – Alppien jäämies -näyttely jatkuu Espoon kaupunginmuseossa näyttelykeskus WeeGeessä helmikuun loppuun saakka.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maija Lielahti