Kekkosen pojanpoika tajusi koulussa: Isoisä on tunnettu

Suomen pitkäaikaisimman vallankäyttäjän, presidentti Urho Kekkosen pojanpoika Timo Kekkonen ymmärsi vasta koulussa, että lähipiirissä on jotain erikoista. Hän muistaa parhaiten päivän mittaiset kalastusretket isoisän kanssa. 3.9. tulee kuluneeksi 110 vuotta Urho Kekkosen syntymästä.

Kotimaa
Timo Kekkonen
Timo Kekkosen mukaan Urho Kekkonen oli isoisä, jolla oli vähän erikoinen ammatti. Monet Timo Kekkosen muistoista liittyvät Kultarannassa vietettyihin kesiin.

Vuonna 1957 syntynyt Timo Kekkonen ei ollut ihan tavallinen suomalaispoika, sillä hänen perheensä kävi lauantaisaunassa Tamminiemessä ja kesälomakin kului monesti Kultarannassa. Isoisästä ja lapsenlapsesta säilyneet kuvatkin olivat usein lehtikuvaajien ottamia.

- Tuskin normaali kotiolosuhteissa kolmivuotias poika olisi ollut mirri kaulassa, YLEn Aamu-tv:ssä vieraillut Timo Kekkonen sanoi kuvasta, jossa isoisä leikitti kolmivuotiasta pojanpoikaansa Tamminiemessä.

Kekkonen on saanut tottua selittämään millainen hänen isosänsä oli.

- Olen vastannut, että henkilönä hän olisi voinut olla tavallinen isoisä, mutta hänellä oli erikoinen ammatti. Se toi vaikutteita ajankäyttöön ja ympäristöön, jossa asuttiin.

Tietoisuus syntyi koulussa

Timo Kekkonen ei ymmärtänyt vielä alle kouluikäisenä, että isoisä on tunnettu.

- Vasta kun koulu alkoi, tuli itselle enemmän tietoisuus siitä, että tilanne on hieman erikoinen ja hän on tunnettu. Pitää muistaa, että olin koulussa kuitenkin enimmäkseen ulkomailla 13-vuotiaaksi asti. Tietoisuus ajoittuu myöhemmille vuosille, hän selitti.

Kekkosen isä, diplomaatti Taneli Kekkonen oli suurlähettiläänä Belgradissa 1966-70 ja Roomassa 1975-80. Hän kuoli vuonna 1985.

Presidentti Kekkosella riitti lähipiirilleen aikaa viikonloppuisin. Timo Kekkosen perhe kävi lauantaisin Tamminiemessä saunassa. Parhaiten hän muistaa kesät, joina lapsenlapset olivat eniten tekemisissä isoisänsä kanssa, vaikka tällä ei ollutkaan tavallista neljää viikkoa kesälomaa.

- Vietin paljon aikaa Kultarannassa, ja se oli vapaampaa aikaa. Varsinkin nuorempana seurasin mukana näillä päivän mittaisilla kalastusreissuilla, hän muisteli.

Timo Kekkonen työskentelee johtajana Elinkeinoelämän keskusliitossa.

Lähteet: YLE Uutiset