Markkinaoikeus hylkäsi Pfizerin rokotesyytökset

Markkinaoikeus on hylännyt maailman suurimman lääkeyrityksen Pfizerin tekemän Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta koskevan kantelun. Pfizer syytti THL:ää kilpailijansa GlaxoSmithKlinen suosimisesta tarjouskilpailussa lasten rokotusohjelmaan tulevasta uudesta rokotteesta.

Kotimaa

Pfizerin mukaan GSK:n tarjous rikkoi tarjouskilpailun ehtoja, ja THL:n olisi pitänyt hylätä tarjous. Lisäksi Pfizer epäili, että koska GSK oli saanut tutkia rokotettaan Suomessa, sen hinnat olivat alhaisemmat.

Markkinaoikeuden perustelujen mukaan tarjouksen valintaperusteena on ollut kokonaistaloudellinen edullisuus. Tarjouspyynnön markkinaoikeus arvioi yksiselitteiseksi. Myöskään THL:n ja GSK:n yhdessä rahoittaman rokotetutkimuksen ei katsottu vaikuttaneen tarjoushintaan.

Pfizer velvoitettiin markkinaoikeuden ratkaisussa korvaamaan oikeudenkäyntikuluja THL:lle 6 000 euroa ja GlaxoSmithKlinelle 20 000 euroa.

Kiista koski syksyllä suomalaisten lasten rokotusohjelmaan tulevaa uutta rokotetta, joka suojaa muun muassa korvatulehdusta ja aivokalvontulehdusta aiheuttavalta pneumokokilta. GSK:n rokote maksaa yhdeksän miljoonaa euroa vuodessa.

Lähteet: YLE Uutiset