Fly Lappeenranta myytiin yrittäjille

Juha-Pekka Paananen, Saku Hyttinen ja Kai Paananen ostavat lentoyhtiön Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiltä 150 000 euron kauppahintaan.

Lappeenranta
Juha-Pekka Paananen, Saku Hyttinen ja Kai Paananen
YLE

Fly Lappeenrannan liiketoiminta myydään yksityisille yrittäjille.

Peruskauppahinnan lisäksi uusi yhtiö maksaa kaupunkiyhtiöille matkustajamäärien perusteella osuus yhtiön tuotoista 10 vuoden ajalta.

Rojaltituotoista kaupunkiyhtiöt käyttää puolet lentoliikenteen markkinointiin ja puolet Fly Lappeenrannan velvoitteiden hoitoon sekä pääoma- ja lainapanostusten takaisinmaksuun.

Kaupungille hyvä ratkaisu

Lappeenrannan kaupungin tavoite on ollut päästä eroon toiminnoista, jotka eivät kuulu kaupungin perustoimialaan. Sekä kaupunginjohtaja Seppo Miettinen, että kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin ovat tyytyväisiä saatuun ratkaisuun.

- Tavoitteena on, että me pystyisimme pitkällä aikavälillä saamaan lentokenttään tehtyjä panostuksia takaisin, Tom Hultin sanoo.

Fly Lappeenrannan kauppahinta kuulostaa alhaiselta, mutta käteissumma ei ole kaupan koko hinta.

- Kauppahintahan ei ole pelkästään 150 000 euroa, vaan se on myös kaksi euroa per matkustaja kymmenen vuoden aikana. Jos ne matkustajamäärät mitä kuvitellaan ja tavoitellaan toteutuvat, niin tässä käy vielä niin, että tämä sijoitus on vielä hyvä, Hultin sanoo.

Velat jäävät kaupungille

Fly Lappeenranta jatkaa pöytälaatikkoyrityksenä, jolle jää noin 1,4 miljoonaa euroa velkaa. Velat hoidetaan uuden yrityksen tuotoista saatavilla osuuksilla. Lappeenrannan kaupunki on kolmen vuoden aikana käyttänyt lentoliikenteen turvaamiseen noin 3,5 miljoonaa euroa.

Jatkossa Lappeenrannan kaupunki aikoo edelleen tukea lentoliikennettä markkinointituen kautta.

- Kaupunki ei tue lentoliikennettä, mutta se pyrkii tietysti markkinointisopimuksin varmistamaan, että lentoliikenne säilyy täällä ja lisääntyy, koska jokainen uusi reitti tarkoittaa tuhansia uusia matkustajia tänne Lappeenrantaan, sanoo Tom Hultin

Finavian laskelmien mukaan jokainen lentomatkustaja tuo paikkakunnalle 150 euroa. Halpalentoyhtiö Ryanair arvioi jokaisen kolme vuorokautta yöpyvän jättävän paikkakunnalle jopa 1000 euroa.

Uusi yhtiö kaipaa maakunnallista yhteistyötä

Fly Lappeenrannan toiminnot haltuunsa ottava uusi yritys haluaa jatkaa lentokentän kehittämistä yhdessä maakunnan suurten yritysten ja matkailuyrittäjien kanssa.

- Kyllä se tapahtuu tietysti maakunnan toimijoiden kanssa yhteistyössä. Eihän tähän muuten olis lähdetty, ellei kentän tulevaisuuteen uskottaisi. Sen myötä maakunta tulee hyötymään tästä merkittävästi, sanoo Oy Lappeenranta International Airport Ltd:n hallituksen puheenjohtaja Kai Paananen.

Yrityksen tavoitteena on pitää Lappeenrannan lentokenttä lentoyhtiöille houkuttelevana. Uusista yhteyksistä neuvotellaan koko ajan.

Paananen kaipaa alueelle mm. hotellimajoitusta lisää. Yrittäjät ovat huomanneet, että Lappeenrannasta on jo nyt vaikea löytää hotellimajoitusta.

Paanasen mukaan nykyinen kenttärakennus kestää vielä paljon suurempiakin matkustajamääriä, kuin mitä tällä hetkellä Lappeenrantaan lentää.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala