Halonen puuttui hallituksen muodostamiseen

Tasavallan presidentti Tarja Halonen puolusti jälleen presidentin valtaoikeuksia puhuessaan perjantaina Urho Kekkosen juhlaseminaarissa Helsingissä. Halonen sanoi, että presidentin valtaa haluaisivat supistaa poliittinen eliitti ja media.

talous
Presidentti Tarja Halonen kävelemässä puhumaan seminaarissa.
Yle

Presidentti Halonen arvosteli siitä, että presidentin vaikutusvallan vähentämisen tilalle on tarjottu arvojohtamista.

- Kansalla tuntuu kuitenkin olevan kokemus, että arvovalta tulee helpommin, jos on vähän päätösvaltaakin, hän sanoi.

Halonen puuttui puheessaan myös nykyisen Kiviniemen hallituksen muodostamistapaan, jota hän kuvaili "mielenkiintoiseksi".

- Hallituspuolueethan tavallaan delegoivat pääministerin valinnan yhden puolueen puoluekokoukselle. Eduskunnan ja eduskuntaryhmien rooli uuden hallituksen muodostamisessa jää perustuslain kirjaimesta huolimatta silloin aika muodolliseksi, hän sanoi.

Venäjän kanssa voidaan keskustella

Presidentti puuttui puheessaan myös viimeaikaiseen Venäjä-keskusteluun. Halosen mukaan maiden väliset suhteet ovat tiiviit ja vaikeistakin asioista voidaan puhua kasvokkain, suoraan ihmiseltä ihmiselle.

-Suomessakaan ei aina olla yhtä mieltä, mutta politiikan on oltava johdonmukaista ja perustuttava laajaan yhteistyöhön. On myös muistettava ulko- ja turvallisuuspolitiikan laaja yhteys, Halonen sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset