1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tryffelisato muhii mullan alla

Juvan tryffelikeskuksen koeviljelmällä Etelä-Savossa on kasvatettu tryffelisienen rihmastoa jo neljä vuotta. Käsillä pitäisi pian olla maan ensimmäinen tryffelisato, mutta varmuutta siitä ei vielä ole.

Juvan tryffelikeskuksen johtaja Salem Shamekh esittelee Suomessa kasvanutta kalkkitryffeliä. Kuva: Yle

Puolen hehtaarin kokoisella pellolla näkyy tammen, lehmuksen ja pähkinäpensaan taimia, mutta viljelmän varsinainen idea on näkymättömissä mullan alla. Tryffelikeskuksen johtajan Salem Shamekhin mukaan sienirihmasto on kestänyt hyvin niin talven pakkaset kuin kuivan kesänkin.

- Toivomme löytävämme ensimmäisiä tryffeleitä suomalaiselta tryffelitarhalta syyskuussa tai lokakuun alussa.

Kyseessä on musta tryffeli, jota ei tähän mennessä ole tavattu Suomesta. Nyt sen kasvatusta kokeillaan jo yli kahdellakymmenellä paikkakunnalla ympäri maata. Viljelijöiden innokkuus on ymmärrettävää, sillä tryffeli on arvokas ruokasieni, josta maailmalla maksetaan satoja euroja kilolta.

Tryffeli voi näyttää ulosteelta

Tryffelisientä kasvaa Suomessa myös luonnostaan. Tutkijat etsivät sitä aluksi eteläisempien maiden esikuvien vuoksi tammimetsästä, mutta siellä se ei Suomessa kasva.

- Tryffeli kasvaa Suomessa luontaisesti mänty- ja koivumetsässä, selittää Shamekh.

Tryffeliä on sittemmin löytynyt jo yli kymmeneltä paikkakunnalta ympäri maata, muun muassa Kotkasta, Kuopiosta ja Ristiinasta. Tuorein Shamekhin tietoon tullut löytö on tältä kesältä Hämeenlinnasta.

- Ihmiset ovat ryhtyneet etsimään tryffeleitä. Metsästä löytyneitä mukuloita ei enää pidetä vain koirankakkana, vaan nyt ajatellaan, että kyseessä voi olla tryffeli, hän nauraa.

Ihmisten tryffeliä kohtaan osoittama kiinnostus näkyy myös Juvan tryffelikeskuksen saamassa postissa: Juvalle suorastaan tulvii kansalaisten lähettämiä näytteitä.

Koira pian töihin

Tryffeleitä etsitään maailmalla koirien ja jopa sikojen avulla. Juvan tryffelikeskuksessa on toistaiseksi kokeiltu vain koiraa. Yksi tryffeleiden etsimiseen koulutetuista koirista on nelivuotias Aulis, jolta maahan piilotetun tryffelin löytäminen onnistuu leikiten.

- Olemme jo pienestä saakka piilotelleet sille tryffeliöljytuppoja. Se on ollut Aulikselle maailman paras leikki, kertoo Auliksen puumalalainen emäntä Helena Rossi.

Tryffelikoirien pitäisi päästä Juvalla pian tositoimiin. Vaan entä jos tryffeleitä ei silloin löydykään?

- Jos tryffeleitä ei löydy, pitää selvittää, miksi niitä ei löydy, Shamekh hymyilee.

Hän on itse vakuuttunut siitä, että tryffeleitä löytyy. Siihen voi kuitenkin mennä odotettua pidempi aika.

- Joissakin maissa siihen voi mennä jopa 10 vuotta.