Koivusalo valmistelee elokuvaa Lapista

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Timo Koivuasalo valmistelee Lappi -aiheista elokuvaa. Elokuvan aihe koskettelee arkaa ja vaiettua asiaa ja sijoittuu jatkosodan aikaan. Enempää Koivusalo ei kerro sisällöstä.

Timo Koivusalo
Timo Koivusalon elokuvat Täällä Pohjantähden alla I ja II nähdään Ylläksellä
Timo Koivusalon elokuvatuotanto on näkyvästi mukana Ylläksen elokuvatapahtumassa. Koivusalo sanoo arvostavansa kutsua saapua Kino Ylläksen pääohjaajavieraaksi.YLE / Jorma Korhonen

-Minulla on ollut tapana, etten puhua asioista, ennenkuin ne varmistuvat - rahoitus ja muut. Mutta suunnitelma on selvä ja käsikirjoitus valmis.

Koivusalo kertoo, että jos kaikki menee nappiin, niin tuota elokuvaa kuvataan jo ensi kesänä.

-Kysymys ei sentään ole Lapin sodasta, mutta aihe on hyvin koskettava ja traaginen. Jos sanon, että se on vaiettu aihe, niin monet voivat jo arvata, mistä on kysymys.

-Voin sanoa, että olen jo polvia myöten mukana tuossa hankkeessa. Haluan tehdä sen elokuvan.

Kino Ylläksen päävieras

Ohjaaja Timo Koivusalo valotti tulevaisuuttaan Kolarissa Ylläksellä, Kino Ylläs -tapahtumassa. Yleisö oli juuri nähnyt Koivusalon suurtyön Täällä Pohjantähden alla -elokuvan ensimmäisen osan. Perjantai-iltana ensiesityksenä nähtiin Timo Koivusalon ohjaaman Täällä pohjantähden alla -elokuvan toinen osa.

Koivusalo sanoi olevansa iloinen, että sai elokuvansa ensi-iltaan ihan konkreettisestikin Pohjantähden alle, Ylläksen ulkoilmateatteriin - Ihmisen rinkiin.

Koivusalo on Ylläksen elokuvatapahtuman pääohjaajavieras ja hänen tuotantoaan nähdään tunturissa enemmänkin: Kulkuri ja joutsen, Rentun ruusu, Kalteva torni...

Pohjantähdet kova puristus

Timo Koivusalo kertoo olevansa huojentunut siitä, että selvisi kovasta Pohjantähti -urakastaan. Kaksi kolmen tunnin elokuvaa ei ollut helppo juttu. Jo elokuvan joukkokohtaukset olivat vaativat; 3000 ihmisen liikuttelu ei käynyt sormea napsauttamalla.

-Muutenkin huolehtiminen koko porukasta 150 näyttelijästä, avustajista ja muista - aikuisista ja lapsista - pikkuvauvoistakin - vaati kyllä voimia koko tuotantoporukalta. Ja kun vielä seassa oli eläimiä ja ympärillä lunta ja pakkasta, niin sekin vielä... Mutta mitä tuosta: me onnistuimme.

Hirtehisesti Koivusalo sanoo olevansa siitä onnellinen elokuvantekijä, että hänen työnsä haukutaan jo kolme vuotta ennenkuin mitään on tehty.

-Se on hyvin turvallinen lähtökohta tarttua työhön, hän naurahtaa.

Väinö Linna kinnosti jo lapsena

Jo 14-vuotiaana Timo Koivusalo luki Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -triologian. Siis jo ennen Edvin Laineen elokuvan valmistumista.

-Linna teki minuun suuren vaikutuksen. Väinö Linna oli minulle ensimmäinen, joka kirjoitti historiaa pienen ihmisen, pienen perheen näkökulmasta ja antoi kasvot sille kaikelle järjettömyydelle. Pitää kuitenkin muistaa, että vuoden 1918 tapahtuma Suomessa ei ollut yksittäinen, vaan jatkumo jollekin.

-Kaikessa dramaattisuudessaan Linnan teksteistä, ja toivottavasti tästä elokuvastakin, kuultaa läpi inhimillisyys. Ei ollut yhtä suurta tapahtumaa, eikä totuutta.

-Siellä oli yhtä monta tarkoitusperää kuin oli osallistujiakin.Toiset halusivat punaisen, kommunistisen Suomen, toiset valkoisen. Ja siinäkin jokainen yksilö toimi omana itsenään.

Koivusalo halusi näyttää 1918-tapahtumat raadollisesti ja kaunistelematta.

-Näyttelijöiden kanssa sovimme, että kuva on mahdollisimman realistinen. Kaikki innostuivat ajatuksesta, että se maailma näytetään sellaisena kuin se oli silloin. Se oli porukan yksimielinen päätös.

-Olen todella ylpeä tuosta näyttelijäporukasta.

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen