Jäämies Ötzi saapui Espooseen

Espoon kaupunginmuseossa avautuu harvinainen näyttely lauantaina, kun Alppien 5 000 vuotta vanha jäämies Ötzi esittäytyy suomalaisille. Näyttelyssä on esillä mm. tarkka kopio jäätiköltä löytyneestä muumiosta.

Kotimaa
Ötzin muumioitunut ruumis
Museo Archeologico Alto Adige / EPA

Alpeilta vuonna 1991 löytynyt jäämies Ötzi on hämmästyttänyt tutkijoita ja yleisöä jo parikymmentä vuotta. Nyt Ötzi on nähtävillä myös Suomessa, kun muumiosta kertova näyttely on rantautunut Espooseen.

Espoon kaupunginmuseon asiakkuuspäällikkö Marianne Långvik-Huomo kertoo, että museo on lauantaina avautuvasta näyttelystä innoissaan.

- Me olemme jo kaksi vuotta odottaneet tätä näyttelyä. Sopimus tehtiin muutama vuosi sitten, ja puhelimet ovat soineet jo ennakkoon kiivaasti.

Maailman vanhin mies

Yli 5 000 vanha, Alpeilta sattumoisin löytynyt Ötzi on maailman vanhin muumio. Se on vanhempi kuin esimerkiksi Egyptin faaraoiden muumiot tai pyramidit. Alunperin Ötzin luultiin olevan vain muutamia kymmeniä vuosia vanha, mutta totuus paljastui tutkijoille pikkuhiljaa. Nyt Ötziä säilytetään Etelä-Tirolin arkeologisessa museossa Italian Bolzanossa kuudessa pakkasasteessa. Varsinainen päähenkilö ei siis ole näyttelyssä mukana, mutta sen sijaan tarkka kopio muumiosta on.

- Kopio kuvastaa Ötziä siinä tilassa kun hän oli paljastuessaan jäätiköltä. Se oli aikamoinen yllätys löytäjille, kun jään sisältä paljastuikin ihminen Långvik-Huomo kertoo.

Hänen mukaansa Ötzi on ulkonäöltään varsin samanlainen kuin nykyihmisetkin.

- Jos hänellä olisi tämän päivän vaatteet päällä niin hän sulautuisi aivan hyvin katukuvaan.

Näyttely päivittyy jatkuvasti

Espooseen nyt tullut näyttely on kiertänyt Eurooppaa jo vuosia ja se päivittyy koko ajan, jos uutta tietoa tulee. Marianne Långvik-Huomo kertoo, että Espoostakin soitetaan Ötzin kotimuseoon joka aamu, jotta näyttely pysyy ajantasalla.

- Ennakkotieto Bolsanosta kertoo, että marraskuussa mies sulatetaan kolmannen kerran ja sitten hänen vatsalaukkuaan tutkitaan jälleen uudelleen. Toivotaan että hänen ruokavaliosta saadaan lisätietoa vielä näyttelyn aikana. Se tiedetään jo nyt, että viimeisissä aterioissa on ollut mukana viljaa, lihaa, kasviksia ja sieniä.

Ötzi oli kuparikauden mies. Se on voitu päätellä mm. hänen vierestään löydetystä, hyvin säilyneestä kirveestä. Aseistus ei miestä kuitenkaan auttanut, sillä Ötzin epäillään kuolleen nuoleniskuun.

- Tarkemmissa röntgenkuvissa on paljastunut että nuolenkärki on miehen sisällä edelleen, ja siihen hän kuoli.

Tarina kuitenkin elää, ja on nähtävissä Espoossa aina helmikuun loppuun asti.

Lähteet: YLE Helsinki