Oramo jättää RSO:n

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo lopettaa tehtävässään toukokuussa 2012. Oramo kertoi erostaan orkesterille aamupäivällä.

kulttuuri
YLE

Sakari Oramo on toiminut RSO:n ylikapellimestarina yhdeksän vuotta.

- Itsekriittisen taiteilijan elämään kuuluu uudistuminen aika ajoin. Katson, että saattaessani RSO:n menestyksellisesti Musiikkitaloon tulen täyttäneeksi tehtäväni ylikapellimestarina. RSO merkitsee minulle edelleen paljon, eikä muusikkouteni olisi sama ilman orkesterin kanssa eri ominaisuuksissa viettämiäni vuosia, Oramo kommentoi.

- Jos alkaa tuntua siltä, että menee hirveän hyvin, niin on ehkä aika luovuttaa pääasiallinen inspirointi ja suunnittelu jollekin muulle ja jatkaa itse vierailijana, toteaa Oramo.

Yhteistyö jatkuu

Oramon yhteistyö RSO:n kanssa jatkuu ylikapellimestarikauden jälkeenkin. Sinfoniaorkesterin intendentin Tuula Sarotien mukaan orkesterilla on suunnitteilla useita konsertteja Oramon kanssa vuosittain sekä kiertue- ja levytysprojekteja.

- Musiikkielämän luonnonlakeihin kuuluu se, että kapellimestarit tulevat ja menevät, ja orkesteri pysyy. Sakari Oramon kausi on ollut suurenmoinen, mutta orkesterilla on tiivistä yhteistyötä myös muiden kapellimestareiden kanssa, Sarotie sanoo.

Muusikoille tieto Oramon lähdöstä tuli yllätyksenä perjantai-aamuisten harjoitusten aluksi.

- Kyllähän se aika hiljaiseksi veti. Se on yllätys, koska yhteistyö on täydessä vauhdissa eikä mikään antaisi siihen aihetta, pohtii orkesterin valtuuskunnan puheenjohtaja, alttoviulisti Ritva Kaukola.

Pitkä ura RSO:ssa

Oramon ura RSO:ssa alkoi vuosina 1991 - 1994 orkesterin ensimmäisenä konserttimestarina. Vuonna 1993 hän debytoi kapellimestarina oman orkesterin edessä. Konserttimestari joutui tuolloin tuuraamaan äkillisesti sairastunutta Heinz Wallbergiä.

Vuodesta 1994 Oramo toimi yhdeksän vuotta RSO:n kapellimestarina ja siirtyi vuonna 2003 ylikapellimestariksi Jukka-Pekka Sarasteen seuraajana.

Yleisradiolla ja ylikapellimestari Oramolla on niin sanottu evergreen-sopimus, johon ei ole määritelty sopimuksen kestoa. Sopimus on voimassa toistaiseksi ja molempien osapuolten irtisanottavissa kahden vuoden irtisanomisajalla. Oramo ilmoittaa nyt päättävänsä tehtävänsä ylikapellimestarina keväällä 2012.

Kansainvälistä menestystä

RSO on Oramon kauden aikana saanut kansainvälistä arvostusta vahvoista esityksistään niin länsimaisen musiikin tradition kuin aikamme musiikin parissa. Suurprojekteja ovat olleet muun muassa Armas Launiksen Aslak Hetta -oopperan kantaesitys ja levytys, Alban Bergin Lulu-ooppera, tiivis yhteistyö kymmenien kotimaisten säveltäjien kanssa sävellystilauksineen ja kantaesityksineen sekä Karlheinz Stockhausenin Gruppen-teoksen Suomen ensiesitys.

RSO ja Oramo ovat tehneet useita ulkomaisia konserttikiertueita muun muassa Lontoon Proms-festivaaleille, Edinburgin festivaalille, Bonnin Beethoven-juhlille sekä kaksi laajaa kiertuetta Japaniin. RSO:n ja Oramon levytykset ovat saaneet useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja.

RSO:n seuraava kantaesitys Sakari Oramon johdolla on Kaija Saariahon klarinettikonsertto, joka kuullaan orkesterin kauden avajaiskonsertissa Finlandia-talossa ja suorana lähetyksenä radiossa YLE Radio 1:ssä sekä internetissä YLE Areenassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Janne Mällinen