Ypäjä laajakaistahankkeen ensimmäinen etappi

Kanta-Hämeessä haja-asutusalueiden laajakaistaprojektin ensimmäinen hanke on tarkoitus toteuttaa Ypäjällä. Valtakunnalliseen Laajakaista 2015 -kokonaisuuteen ovat sitoutuneet myös Hämeenlinna, Loppi ja Tammela.

Ypäjä
Tietokoneen näppis ja laajakaista -teksti
YLE Uutiset Grafiikka

Laajakaista 2015:n tavoitteena on rakentaa laajakaistaverkkoja alueille, joihin näitä verkkoja ei todennäköisesti rakenneta kaupallisesti.

Ypäjällä on aikomus rakentaa valokuitukaapelin runkoyhteys Ypäjän kirkonkylän ja Ypäjänkylän välille. Ennen kuin ensi vuodeksi suunnitellun hankkeen kilpailutus voidaan aloittaa, tekee Viestintävirasto kohteesta markkina-analyysin.

Hankkeen toteutumisen esteenä voi olla se, että laajakaistan rakentaminen haja-asutusalueille ei kiinnosta operaattoreita, vaikka kustannuksiin ottavat osaa sekä valtio että kunta. Suunnittelupäällikkö Heikki Pusa Hämeen liitosta tietää, miten vastaavien hankkeiden on käynyt muualla Suomessa.

- Tarjouksia on tullut yleensäkin vähän koko maassa ja Päijät-Hämeessä ei yhtään. Kyllähän tämä herättää paljon kysymyksiä, ja onko syytä miettiä uudenlaisia organisaatiomalleja kylien tietoliikenneyhteyksien kehittämiseksi. Tuleeko osuuskuntamalleja tai muita tapoja, joilla asiaa voitaisiin viedä eteenpäin, Pusa pohtii.

Kanta-Hämeestä Ypäjän lisäksi valtakunnalliseen Laajakaista 2015 -hankkeeseen ovat sitoutuneet Hämeenlinna, Loppi ja Tammela.

Lähteet: YLE Häme