Hyppää sisältöön

Pyhän lapsiralliin haetaan ratkaisua

Pyhätunturin päivähoito-ongelma yritetään yhä ratkaista. Kunnan sosiaalitoimi on pitänyt elokuussa palaverin pyhätunturilaisten lasten vanhempien kanssa. Vanhemmat vaativat päivähoidon järjestämistä Pyhätunturille kohtuuttoman pitkien hoitoonvientimatkojen vuoksi.

Pyhätunturi Pelkosenniemellä. Etualalla Pyhäjärvi. Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Vanhemmat joutuvat ajamaan päivittäin sata kilometriä viedessään lapset hoitoon 25 kilometrin päähän Pelkosenniemen kirkonkylälle.

Pyhätunturilla on 12 pelkosenniemeläistä päiväkotilasta ja saman verran Kemijärven puolella asuvia pyhätunturilaisia lapsia, jotka myös käyvät Pelkosenniemen kirkonkylällä päivähoidossa.

Myös kemijärveläiset kannattavat ryhmäperhepäivähoidon aloittamista Pyhätunturilla. Yhteensä lapsia Pyhätunturin omaan päivähoitoon voisi tulla parikymmentä.

Äiti Anna-Kaisa Luoma-ahon mukaan Etelä-Suomesta on jo ottanut yhteyttä nainen, joka on kiinnostunut alkamaan perhepäivähoitajana Pyhätunturilla.

Sosiaalisihteeri ei kannata

Pelkosenniemen sosiaalilautakunta käsitteli asiaa viime viikolla ja päätti siirtää asian budjettikäsittelyn yhteyteen.

Sosiaalisihteeri Nina Peronius esitti sosiaalilautakunnan kokouksessa, ettei Pyhätunturille järjestetä päivähoitoa, koska kirkonkylän vuoropäiväkoti riittää päivähoitotarpeen kattamiseen.

Peronius katsoi, että Pyhän päivähoito-ongelma voitaisiin ratkaista myös maksamalla esimerkiksi kotihoidontuen kuntalisää, kompensoimalla vanhemmille pitkien matkojen kustannuksia ja jopa poistamalla päivähoitomaksu.

Paljonko hoito maksaa?

Aiemmin kunnan sosiaalitoimi on kertonut, että lapsen kunnallinen päivähoitomaksaa 1 700 euroa kuukaudessa lasta kohden. Vanhemmat ovat laskeneet, että tällä vajaalla 20 000 eurolla olisi kannattavaa perustaa Pyhätunturille yksityinen päiväkoti, jota kunta tukisi.

Elokuun palaverissa vanhemmat pyysivät kunnalta selvitystä siitä, pitävätkö nämä aiemmin kerrotut summat paikkansa, vai mitä päivähoito todellisuudessa maksaa. Selvityksen jälkeen pidetään Luoma-ahon mukaan uusi palaveri.

Ajetaan peräkkäin kirkolle

Luoma-aho kertoo, että tilanne on nyt vanhemmille ja lapsille vaikea. Pitkä päivähoitomatka syö perheen yhteistä aikaa aamusta ja illasta. Lapset esimerkiksi usein nukahtavat pitkällä kotimatkalla illalla, mikä on liian myöhäinen ajankohta päiväunille.

Pyhätunturilaisia on Pelkoseniemen ainoassa päiväkodissa merkittävä määrä.

- Eilen illalla kun hain lapset hoidosta siellä oli viisi lasta ja kaikki olivat Pyhätunturilta. Myös hoitaja oli Pyhätunturilta. Siellä me ajoimme kaikki perätysten, Luoma-aho sanoo.

Kunnan talouskin parantunut

Kunnan sosiaalitoimi on aiemmin perustellut yhtä päiväkotia sillä, että myös Kairalan kylästä 20 kilometrin päästä ajetaan Pelkosenniemen kirkonkylälle päivähoitoon.

Luoma-ahon mukaan tilanne ei ole sama, sillä kairalalaiset usein myös työskentelevät kuntakeskuksessa tai siitä eteenpäin ja päiväkoti on työmatkan varrella. Näin ei ole pyhätunturilaisilla, jotka sekä asuvat että työskentelevät 25 kilometrin päässä Pyhätunturilla, Luoma-aho muistuttaa.

Hänen mielestään kunnan pitäisi nyt panostaa matkailukeskukseensa. Kunnan talous on parantunut ja lapsia on tullut lisää.

- Tällä se tapetaan jos tilanne ei muutu, Luoma-aho miettii.